Σήμερα φτιάχνουμε πικάντικη χοιρινή μπριζόλα με λαχανικά ντοφινουάζ μαζί με τον Άκη Πετρετζίκη
Μια συνταγή από τον αγαπημένο μας σεφ που θα μας ενθουσιάσει!
ΥΛΙΚΑ
3 ½ κιλά χοιρινή μπριζόλα με κόκκαλο κομμάτι
1 ½ λίτρο ζωμός κοτόπουλο
1 ½ λίτρο ξανθιά μπίρα
3 κ.σ. ρoζ πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
Για τη σάλτσα
300 γρ. μέλι
1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τα λαχανικά ντοφινουάζ
λαχανικά ντοφινουάζ
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τη χοιρινή μπριζόλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον ζωμό, τη μπίρα, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης (μπορεί να χρειαστούμε λίγο νερό ακόμα για να σκεπαστεί πλήρως το κομμάτι).
Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3 ώρες (ελέγχουμε το πιο χοντρό κομμάτι του κρέατος με ένα θερμόμετρο και όταν φτάσει τους 65°C αποσύρουμε). Στραγγίζουμε το χοιρινό και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. (τον ζωμό μπορούμε να τον κρατήσουμε)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το μπούκοβο, την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από το χοιρινό και φροντίζουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα. Ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε με τα υγρά του τακτικά. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά ντοφινουάζ και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr