Special βίδες ολικής με τσίλι, μυρωδικά και ταχίνι από τον Άκη Πετρετζίκη
Μια λαχταριστή πρόταση από τον αγαπημένο μας σεφ.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βίδες ολικής
60 γρ. μίσο (πάστα φασολιών)
20 γρ. χυμός λάιμ
1 κ.σ. σησαμέλαιο
1 πιπεριά τσίλι κόκκινη
1 σκ. σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ ματσάκι βασιλικός
¼ ματσάκι κόλιανδρο
50 γρ. ταχίνι
ντομάτα για σερβίρισμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente. Μόλις τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Κρατάμε όμως λίγο από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά γιατί θα μας χρειαστεί στη συνέχεια. Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τον μίσο, τον χυμό λάιμ και το σησαμέλαιο.
Ψιλοκόβουμε τη πιπεριά τσίλι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το βασιλικό και τον κόλιανδρο και τα προσθέτουμε στο μπολ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε και το ταχίνι.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αν η σάλτσα μας φαίνεται πολύ παχύρρευστη προσθέτουμε 50 γρ. νερό. Αν θέλουμε ακόμα πιο αραιή σάλτσα προσθέτουμε και άλλα 50 γρ. νερό.
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και σερβίρουμε πάνω από τη μακαρονάδα μας. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr