Παιχνιδιάρικα, λαχταριστά & υπέροχα αλμυρά cupcakes με φύλλο κρέπας με την υπογραφή Άκη Πετρετζίκη

Ένα special finger food που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

ΥΛΙΚΑ

Για τις κρέπες

30 γρ. βούτυρο
2 αυγά
260 γρ. γάλα
120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 πρέζες αλάτι
1 κ.γ. σπορέλαιο για κάθε κρέπα

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. λευκό κρασί
3 αυγά
120 γρ. γάλα
120 γρ. μαγιονέζα
150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ηλιέλαιο για το λάδωμα της θήκης

Για το σερβίρισμα

ρόκα (προαιρετικά)
τοματίνια (προαιρετικά)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μείγμα της κρέπας

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή χυλού. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη γέμιση

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Τέλος προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψάκι για να κρυώσει πιο γρήγορα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και τη μαγιονέζα με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τον κιμά όταν έχει κρυώσει ελαφρώς και τέλος τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Για τη σύνθεση

Ρίχνουμε το σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το απλώνουμε και μόλις κάψει λίγο το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, παίρνουμε λίγο από το μείγμα της κρέπας με μια βαθιά κουτάλα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.

Μόλις είναι έτοιμη η κρέπα θα αρχίσει να ξεκολλάει από το τηγάνι και τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί. Δεν θέλουμε να πάρει πολύ χρώμα γιατί θα ψηθεί και στον φούρνο.

Επαναλαμβάνουμε για άλλα 11 φύλλα κρέπας. Λαδώνουμε με το ηλιέλαιο ένα ταψάκι για muffin 12 θέσεων και στρώνουμε από μία κρέπα σε κάθε θήκη. Μοιράζουμε το μείγμα της γέμισης στις κρέπες μέχρι να γεμίσουν κατά τα 2/3.

Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Σερβίρουμε προαιρετικά με ρόκα και τοματίνια κομμένα στη μέση.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr