5 τρόποι για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με το βιβλίο!
Για να ανανεώσεις μια σχέση, πρέπει πρωτίστως αυτή, να υπάρχει!
Επομένως, τα όσα θα πούμε αφορούν κυρίως εκείνους που κάποτε είχαν μια τέλεια σχέση με το διάβασμα αλλά για πολλούς λόγους, έπαψαν να την έχουν και θέλουν να την κατακτήσουν ξανά αλλά νιώθουν λίγο κουρασμένοι. Άπαξ και κάποτε είχαν μπει τα θεμέλια, αυτό που μένει είναι η νέα ματιά και τα κίνητρα.
Εκμάθηση νέας ξένης γλώσσας.
Σε όλα τα πράγματα στη ζωή, αν θέλουμε να ανανεώσουμε κάτι, παλεύουμε για να βρούμε ένα νέο κίνητρο. Να γίνει κάποιος βιβλιοφάγος από τη μία μέρα στην άλλη, είτε ήταν κάποτε βιβλιοφάγος είτε όχι, είναι σχεδόν αδύνατο. Τι θα λέγατε αν ξεκινούσατε μια νέα γλώσσα; Κατά την εκμάθηση μια νέας ξένης γλώσσας θα περάσετε, θέλετε δε θέλετε, από το στάδιο του διαβάσματος. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το διάβασμα σαν «ορεκτικό». Υπάρχει όμως και άλλος, βαθύτερος στόχος. Να μάθουμε μια ξένη γλώσσα ώστε να μπορέσουμε να διαβάσουμε λογοτεχνικά βιβλία που έχουν γραφτεί σε αυτή. Θα ήταν σίγουρα μια καλή ιδέα!
Νέα είδη βιβλίων.
Οι περισσότεροι βιβλιοφάγοι ήταν «εξειδικευμένοι» σε κάποιο είδος πριν σταματήσουν να διαβάζουν. Ένας τρόπος να έρθουν σιγά-σιγά και ομαλά, ξανά στην παλιά και αγαπημένη τους συνήθεια, είναι να τροποποιήσουν τα αναγνωστικά τους ενδιαφέροντα. Αν είχατε συνεχώς ανά χείρας κάποιο μυθιστόρημα, ας δοκιμάσετε να διαβάσετε ένα ιστορικό βιβλίο ή κάποιο βιβλίο εκλαϊκευμένης ψυχολογίας. Από το ένα είδος, πάμε πάντα στο άλλο!
Διαβάζοντας αποσπάσματα!
Ένας από τους βασικούς λόγους που παύουμε να διαβάζουμε και βάζουμε «πάγο» στην ανάγνωση, είναι η έλλειψη χρόνου και η κόπωση. Μπορεί να είναι κατά βάθος ξεκούραστη η ανάγνωση, όμως οι πολλές σελίδες απαιτούν χρόνο, ηρεμία και αρεκτή συγκέντρωση. Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»! Μπορούμε να γίνουμε ερευνητές σελίδων! Να αρχίσουμε να ψάχνουμε μέσα σε βιβλία, αποσπάσματα και φράσεις οι οποίες μπορούν να μας μείνουν στο μυαλό και ακόμη καλύτερα, φράσεις και αποφθέγματα που μπορούν να μας βελτιώσουν τη ζωή. Σιγά-σιγά, θα έρθει και η όρεξη για περισσότερες σελίδες μέχρι να αρχίσουμε να είμαστε ανικανοποίητοι από τα αποσπάσματα!
Παρακολούθηση ομιλιών συγγραφέων.
Άλλοι παίρνουν τα βουνά, εμείς πάμε να πάρουμε…τα βιβλιοπωλεία! Πάρα πολλά βιβλιοπωλεία έχουν βάλει στο πρόγραμμα λειτουργίας τους παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορα events που περιέχουν ομιλίες συγγραφέων. Όταν ακούμε έναν συγγραφέα να μιλά για το έργο του, μας κάνει να βλέπουμε τα βιβλία σαν ανθρώπους φτιαγμένους από σελίδες. Το συγγραφικό έργο, παίρνει ξαφνικά άλλη μορφή, εξανθρωπίζεται. Εδώ, μπορεί να μας χρειαστεί και το διαδίκτυο στο οποίο υπάρχουν πολλές ομιλίες σε video και μπορούν να μας ερεθίσουν το ενδιαφέρον για ανάγνωση!
Γράψιμο
Ένας από τους πιο ενεργητικούς τρόπους για να αρχίσουμε το διάβασμα από εκεί που το είχαμε αφήσει, είναι το να γράψουμε κάτι εμείς! Βιβλίο μπορεί να γράψει ο οποιοσδήποτε έχει να πει μια ιστορία. Για να γράψουμε κάτι βέβαια, θα χρειαστούμε ερεθίσματα. Εικόνες. Πού θα τις βρούμε αυτές; Σε βιβλία! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Όσο περισσότερο θα γράφετε, τόσο περισσότερο θα διαβάζετε και βέβαια, ισχύει και το αντίστροφο. Η γραφή και η συγγραφή αποτελούν ίσως την πιο δημιουργική οδό για να επιστρέψετε δυναμικά στο διάβασμα!
Blinklist
Το application που σε βοηθάει να διαβάζεις περιλήψεις από σπουδαία non-fiction βιβλία. θα αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου ικανότητες και θα βελτιώσεις την αυτογνωσία σου. 2000 περιλήψεις βιβλίων για υγεία και fitness, οικονομία, διοίκηση, έμπνευση και κίνητρα, ψυχολογία, προσωπική ανάπτυξη, μάρκετινγκ και πωλήσεις σε περιμένουν για να ξαναρχίσεις το διάβασμα, αναφέρει το tsemperlidou.gr. Ξεκινάς από τις περιλήψεις και, μετά, σου έρχεται η όρεξη για να διαβάσεις και ολόκληρα βιβλία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr