H πορτοκαλόπιτα που έφτιαξε ο Στέλιος Παρλιάρος απλά θα σας ''στείλει'' - Η συνταγή νοικοκυράς από την Κρήτη!‏

Η συνταγή είναι της κ. Ευανθίας Μαγκουφάκη από το Καστέλι Πεδιάδος Κρήτης και η εκτέλεση του Στέλιου Παρλιάρου.

Η συνταγή είναι της κ. Ευανθίας Μαγκουφάκη από το Καστέλι Πεδιάδος Κρήτης και η εκτέλεση του Στέλιου Παρλιάρου.

Διαδικασία Σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 2 - 3 λεπτά (από όταν αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει) και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο). Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές λαμαρίνες ή ταψιά, για να μην στριμώξουμε τα φύλλα. Καθένα θα περιέχει 2 - 3 φύλλα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. εάν ψήνουμε στον αέρα, βάζουμε δυο-τρεις λαμαρίνες ταυτόχρονα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε. Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε μερικές ώρες να το απορροφήσει.

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Για την πίτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. σπορέλαιο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Μερίδες 12

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr