Λαχταριστές μελιτζάνες ξιδάτες από τον Άκη Πετρετζίκη
Πατροπαράδοτη συνταγή.
Υλικά:
- 300 γρ. μελιτζάνες, μικρές
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσινη πιπεριά τσίλι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα με σιναπόσπορο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 100 γρ. λευκό ξίδι
Για το σερβίρισμα
- ρύζι μακρύκοκκο βρασμένο, προαιρετικά
Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι και τον κουρκουμά. Αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα τρυπητό σουρωτήρι να “ιδρώσουν”. Αυτή τη διαδικασία την ακολουθούμε για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε για 5 λεπτά και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσουν. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες και τηγανίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. Με τον ίδιο τρόπο αφαιρούμε από το τηγάνι με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλα απλώνοντάς τα στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί. Ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί από την πάνω πλευρά για να αφαιρέσουμε ό,τι λάδι έχει μείνει στις μελιτζάνες, στα κρεμμύδια και στις πιπεριές. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το ξίδι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Με το που κρυώσει προσθέτουμε, τις φέτες από τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μεταξύ τους με τη βοήθεια ενός κουταλιού και αφήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον να μαριναριστούν οι μελιτζάνες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σκέτες ή με ρύζι.
Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr