Γευστικότατες ψητές σουπιές με λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Υγιεινή διατροφική επιλογή.

Υλικά:

Για τις πατάτες

  • 500 γρ. ημίχονδρο αλάτι
  • 500 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, πλυμένες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 5 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 50 γρ. βούτυρο 

Για τις σουπιές

  • 500 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 50 γρ. ούζο
  • 1 μπρόκολο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Για τις πατάτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με το ημίχονδρο αλάτι. Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί και βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά (αναλόγως το μέγεθος οι πατάτες μας για να είναι έτοιμες θα πρέπει να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι). Αφαιρούμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στη μέση και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, απλώνουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε 2-3 φορές με προσοχή να μην λιώσουν. Όταν πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Για τις σουπιές: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Χαράσουμε τις σουπιές σε τετραγωνάκια 1 εκ. δημιουργώντας κάθετες και οριζόντιες γραμμές στην εξωτερική τους πλευρά. Προσέχουμε να μην κόψουμε βαθιά μέχρι την άλλη άκρη της σάρκας. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τις σουπιές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν βάζοντας στο τηγάνι πρώτα την πάνω πλευρά. Με μία τσιμπίδα αφαιρούμε τις σουπιές από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Παράλληλα, ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα 2/3 του. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.  Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε καλά και μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ που ρίξαμε τις πιπεριές. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε τις σουπιές με τις πιπεριές, το μπρόκολο, τις πατάτες και φέτες λεμονιού.

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr