O Hλίας Μαμαλάκης δημιουργεί κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, ξανθές και μαύρες σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι και γλυκό κρασί! Απλά υπέροχο!

Ρίχνετε μέσα στο γουδί το μαραθόσπορο και τον κοπανάτε μέχρι να σπάσει και να βγάλει τα αρώματά του. Τον μαζεύετε μέσα σε ένα μικρό μπολ.

Ρίχνετε μέσα στο γουδί το μαραθόσπορο και τον κοπανάτε μέχρι να σπάσει και να βγάλει τα αρώματά του. Τον μαζεύετε μέσα σε ένα μικρό μπολ.


    
Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε.
    
Ετοιμάζετε την γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει απαλά. Ρίχνετε τα κομμένα μανιτάρια, τις μαύρες και τις ξανθιές σταφίδες και τον σπασμένο μαραθόσπορο. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τουλάχιστον για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια. Αλατίζετε ελαφρά και σβήνετε με το κρασί και το πετιμέζι.
Αφήνετε να πάρει βράση το φαγητό και μαγειρεύετε μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες και να πήξει η γέμιση.
    
Ετοιμάζετε το άλειμμα του κοτόπουλου. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε τη μουστάρδα, το μέλι, το λευκό κρασί, το θυμάρι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Αν βγεί λίγο πηκτός αραιώστε τον με λίγο νεράκι.
    
Πλένετε το κοτόπουλό σας καλά, το αφήνετε να σουρώσει και το αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά. Το γεμίζετε με την έτοιμη γέμιση και ή ράβετε την τρύπα με την ειδική βελόνα και τον σπάγκο ή για λόγους ευκολίας την βουλώνετε με ένα πράσινο μήλο.
    
Με ένα πινέλο αλείφετε καλά το κοτόπουλο με το άλειμμά του. Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα σκεπασμένο με λαδόχαρτο. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και το αφήνετε να ροδοκοκκινίσει καλά. Αν σας περίσσεψε άλειμμα στη μέση του ψησίματος ξαναλείφτε το κοτόπουλο.
    
Όταν ψηθεί βγάλτε το μηλαράκι, μαζέψτε τη γέμιση σε ένα μπολ, κόφτε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετέ το σε πιατέλα.

      Υλικά για 6 άτομα

1 ολόκληρο κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
½ κιλό μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ του καφέ ξανθές σταφίδες
1 φλιτζ του καφέ πετιμέζι
1 φλιτζ του καφέ γλυκό κρασί από τη Σάμο
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ γλυκού μαραθόσπορο
Λίγο αλάτι
Για το άλειμμα του κοτόπουλου
1 κουτ σούπας μουστάρδα
1 κουτ σούπας μέλι
2 κουτ σούπας λευκό κρασί
1 κουτ σούπας θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr