Κλεοπάτρα: Η βασίλισσα της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Μακεδονία και το τραγικό της τέλος
Η Κλεοπάτρα ήταν αναμφισβήτητα μια από τους πιο αμφιλεγόμενες αλλά και ισχυρές Αιγύπτιες γυναίκες της αρχαίας εποχής.
Μια γυναίκα ξεπερασμένης ομορφιάς, η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία ενεργή βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
Πανέξυπνη, γοητευτική, αδίστακτη - ήταν όλα αυτά και πολλά άλλα. Χρησιμοποιώντας τη γοητεία και τη διάνοιά της, η Κλεοπάτρα διατήρησε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου μέχρι την τελευταία της πνοή, συμμαχώντας με τους ισχυρότερους εχθρούς της.
Η ίδια διοίκησε για δύο ολόκληρες δεκαετίες ενώ η κυριαρχία της δραματική από κάθε άποψη. Η ίδια σκότωσε τους αδελφούς και τις αδελφές της για το θρόνο, πολέμησε ενάντια σε ισχυρούς Ρωμαίους ηγέτες, πολιόρκησε ερωτικά τους Ρωμαίους στρατηγούς Ιούλιο Καίσαρα και Μάρκο Αντώνιο.
Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.
Μνημονεύθηκε ως μια από τις πιο δελεαστικές γυναίκες - ηγέτες στις σελίδες της ιστορίας. Η ζωή της Κλεοπάτρας έχει μπερδευτεί και από πολλούς μύθους. Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά γεγονότα για τη ζωή της και για τη μοναρχική της κυριαρχία που δεν γνωρίζουν πολλοί.
Η βασίλισσα της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Μακεδονία...
Η Κλεοπάτρα ήταν άμεσος απόγονος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος. Ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίου ΙΒ’ Αυλητή, με μητέρα την Κλεοπάτρα Ε’ Τρύφαινα. Μετά το θάνατο του Πτολεμαίου ΙΒ’ το 51 π.Χ., ξεκίνησε η βασιλεία της μεγαλύτερης εν ζωή θυγατέρας του, της Κλεοπάτρας Ζ’, με την οποία έμελλε να λάβει τέλος η Δυναστεία που ίδρυσε ο δαιμόνιος Μακεδόνας στρατηγός περίπου τριακόσια χρόνια πριν.
Οι πηγές αναφέρουν πως την χαρακτήριζε μια ασυνήθιστη για τους Έλληνες της εποχής ικανότητα να μαθαίνει ξένες γλώσσες, όχι μόνο τα αιγυπτιακά, τη μητρική γλώσσα των υπηκόων της, αλλά και τα Αραμαϊκά, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά, τα Περσικά και τα Αιθιοπικά. Ο Πλούταρχος αναφέρει πως δεν ήταν εξαιρετικά όμορφη, όπως γενικά πιστεύεται στις μέρες μας, ωστόσο, ήταν ικανότατη στην τέχνη της συζήτησης, στο να γίνεται ευχάριστη και να ψυχαγωγεί, στο να δείχνει ζωντάνια και ευφυΐα, κάτι που αιχμαλώτιζε τους συνομιλητές της.
Διατηρώντας την ομάδα αίματος
Γνωρίζατε ότι στην αρχαία εποχή, τα μέλη μιας βασιλικής οικογένειας συχνά παντρευόντουσαν μεταξύ τους για να διατηρήσουν την καθαρότητα του αίματός τους; Ναι, όσο περίεργο μπορεί να φαίνεται, είναι αλήθεια.
Μέλη της δυναστείας των Πτολεμαίων έκαναν πολλούς γάμους με τα ξαδέλφια και τα αδέλφια τους. Είναι πιθανό ότι οι γονείς της Κλεοπάτρας ήταν στην πραγματικότητα αδέλφια. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε και τους δύο πραγματικούς αδελφούς της.
Το τραγικό τέλος της Κλεοπάτρας
Πολλά έχουν γραφτεί για τον θάνατο της Κλεοπάτρας, όμως δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, μετά την ήττα στην Ναυμαχία του Ακτίου, ο στρατός εγκατέλειψε τον Μάρκο Αντώνιο που θεώρησε ότι τον πρόδωσαν με σχέδιο της Κλεοπάτρας. Η ίδια για να σωθεί από την οργή του Μάρκου Αντώνιου, κλειδώθηκε σε ένα ταφικό μνημείο και διέδωσε ότι αυτοκτόνησε. Στο άκουσμα αυτής της φήμης, ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε με το ίδιο του το σπαθί. Λίγα λεπτά προτού πεθάνει, η Κλεοπάτρα πήγε κοντά του κι ο Μάρκος Αντώνιος ξεψύχησε στην αγκαλιά της.
Την 12η Αυγούστου του 30 π.Χ. ο Οκταβιανός εισήλθε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια. Δεν ήθελε ακόμη την Κλεοπάτρα νεκρή, καθώς επιθυμούσε πρώτα να τη ντροπιάσει μπροστά στα μάτια των Ρωμαίων. Η 40χρονη πλέον βασίλισσα λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρή από τσίμπημα ασπίδας, που είναι ένα είδος αιγυπτιακής κόμπρας. Αυτός θα ήταν ένας επώδυνος θάνατος. Σύμφωνα όμως με τον Ρωμαίο ιστορικό Δίωνα Κάσσιο, η Κλεοπάτρα πέθανε χωρίς πόνο. Έτσι, ο καθηγητής Σέφερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βασίλισσα αυτοκτόνησε με μείγμα δηλητηρίων «αφού ήθελε να παραμείνει όμορφη και μετά τον θάνατό της». Όπως και να έχει, η Κλεοπάτρα έμεινε στην ιστορία ως η μοιραία πανέμορφη γυναίκα, μια τολμηρή προσωπικότητα που έμελλε να είναι η τελευταία βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου....
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr