Ντίνα Νικολάου: Super food σαλάτα, με όσπρια αλλά και λαδοτύρι πανέ από την αγαπημένη μας σεφ

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 διαφορετικά σουσάμια (λευκό και μαυροσούσαμο) για ακόμα περισσότερη γεύση.

ΥλικάΓια τη σαλάτα

 

  • 1 φλιτζ. τσαγιού κινόα, πλυμμένη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σιτάρι, βρασμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο από το βάζο με το λαδοτύρι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκια, ψιλοκομμένα
  • ½ σελινόριζα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδοτύρι πανέ

  • 300 γρ. λαδοτύρι Macar
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το λαδοτύρι πανέ: Στραγγίζω το λαδοτύρι από το βάζο του και το αφήνω στην άκρη. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Αραδιάζω 3 μπολάκι μπροστά μου και στο ένα βάζω το αλεύρι, στο δεύτερο τα χτυπημένα αυγά και στο τρίτο το σουσάμι. Πανάρω τους κύβους του τυριού, πρώτα στο αλεύρι, μετά στα αυγά και τέλος στο σουσάμι.
Τηγανίζω λίγους λίγους τους κύβους τυριού μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Για τη σαλάτα: Βάζω σε μια κατσαρολίτσα το μετρημένο νερό και την κινόα. Αφήνω να πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την κινόα να βράσει για 15 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη στην άκρη μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να κρυώσει.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω φρέσκα κρεμμυδάκια και την σελινόριζα και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις πιπερίτσες και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω για 1-2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά.
Ανοίγω την κατσαρόλα με την κινόα και με ένα πηρούνι ανακατεύω καλά και την αδειάζω στο μπολ που θα την σερβίρω.
Προσθέτω το μείγμα του τηγανιού, τα ρεβίθια, το σιτάρι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ραντίζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο που περιέχει το λαδοτύρι και ανακατεύω καλά.
Σκορπίζω το παναρισμένο λαδοτύρι και σερβίρω αμέσως.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr