Νομοσχέδιο εξπρές για να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις

Νομοσχέδιο εξπρές, 77 σημείων, με το οποίο επιχειρείται να απεγκλωβιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε χθες από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Νομοσχέδιο εξπρές, 77 σημείων, με το οποίο επιχειρείται να απεγκλωβιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε χθες από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σε σαφώς πιο αποφορτισμένο κλίμα από την προηγούμενη σύσκεψη, που βεβαίως αφορούσε ένα πολύ πιο «δύσκολο» θέμα και κατά την οποία η επιβίωση της κυβέρνησης συνεργασίας, κινήθηκε, κυριολεκτικά, σε τεντωμένο σχοινί.

Εκπρόσωποι του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ενώπιον του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρουσίασαν στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σοβαρές επιφυλάξεις των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι εκείνες που δίνουν τον τόνο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός «λίστας» βρίσκονται η ΔΕΗ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο κ. Σαμαράς εξουσιοδότησε τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Τάκη Μπαλτάκο να καταρτίσει νομοσχέδιο με 77 πράξεις που θα ξεμπλοκάρει τις αποκρατικοποιήσεις και παρ' όλο που οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το πακέτο των 10 σημείων αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Το «φράγμα» του 51% για τη συμμετοχή των ιδιωτών, συγχωνεύσεις, καταργήσεις φορέων, αναμένεται να περιληφθούν στις νομοθετικές πράξεις.

«Εγινε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 ωριμότερα έργα. Επίσης, ενημερωθήκαμε από τον Πρωθυπουργό ότι ανέθεσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης να φτιάξει ένα νομοσχέδιο, όπου θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις, που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις και αφορούν κυρίως τρία υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών και το ΥΠΕΚΑ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Το πακέτο των 10 ώριμων έργων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των 10 ώριμων έργων, που συζητήθηκε χθες, περιλαμβάνει:

- Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
- Αφάντου στη Ρόδο.
- Κασσιόπη στην Κέρκυρα.
- IBC.
- Golden Hall.
- Κρατικά Λαχεία.
- ΔΕΠΑ.
-ΔΕΣΦΑ.
-ΟΠΑΠ.
- 48 ακίνητα του Δημοσίου.


Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. «Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, που συνδέεται με άλλα επενδυτικά προγράμματα και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταλεί στη διεθνή κοινή γνώμη ένα μήνυμα ενθαρρυντικό και θετικό ότι «η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος, δεν είναι ο αποσυνάγωγος και δεν είναι και ο αμνός 'ο αίρων τας αμαρτίας' της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της ΔημΑρ κ. Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και, προφανώς, με όρους και κανόνες νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας». Σημείωσε ότι ήταν μία πρώτη ενημέρωση, η οποία βεβαίως θα συνοδευτεί και από τις συνεργασίες μας για την εξειδίκευση των προωθούμενων αποκρατικοποιήσεων. 

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης

Η χθεσινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων πραγματοποιήθηκε σε σαφώς διαφορετικό κλίμα από την προηγούμενη, κατά την οποία κρίθηκε η συνέχιση στήριξης της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, διαφοροποιούμενος από τις διακηρύξεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, περί δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

«Πρέπει η εφαρμογή του νόμου, η επιβολή της νομιμότητας, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το κέντρο της Αθήνας και για τη νομιμότητα και την ασφάλεια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις να γίνει έτσι, ώστε να μην μεταφέρεται το πρόβλημα σε άλλες περιοχές ή σε άλλες πόλεις» είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ως «ειδικό» το πρόβλημα της Θράκης, της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το έθεσε στον Πρωθυπουργό. «Επίσης μιλήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση και με τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σημειώνοντας ότι «επειδή ξέρουμε ποιες είναι οι αγωνίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί στέκεται κοντά στον πολίτη και κοντά ιδίως στις οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, θέλουμε να βρεθούν λύσεις, οι οποίες να διευκολύνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίζει τον ρόλο της αυτόν της πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr