Πως να μεγαλώσουμε όμορφα: Η σωστή διατροφή βοηθάει στην καθυστέρηση της γήρανσης
Κανείς και καμία μας δεν μπορεί να αποφύγει την γήρανση, όμως μπορούμε να καταφέρουμε την καθυστέρησή της.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους στον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή 20-22), με υγιεινό τρόπο διατροφής και μαγειρέματος, καθώς και με την καθημερινή κίνηση/άσκηση για συγκεκριμένο διάστημα.
Μάλιστα, αν κάποιος δεν καπνίζει και δεν πίνει αλκοόλ ή αν πίνει αλλά διατηρεί την κατανάλωση στα χαμηλά συνιστώμενα όρια, δίνει στον εαυτό του επιπλέον εφόδια για να γεράσει υγιής και να αισθάνεται νέος.
Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής ιατρός Ιωάννα Αρσενοπούλου, με αφορμή διάλεξή της με θέμα "Υγιής γήρανση και τρόπος ζωής" στην επιστημονική εκδήλωση "Η θεραπεία του καρκίνου... υπόθεση όλων μας", την οποία διοργανώνουν (14-15/12) η Ογκολογική Κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης και η Επιστημονική Ένωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων.
"Η γήρανση είναι η σταδιακή διαδικασία έκπτωσης λειτουργιών του οργανισμού πριν επέλθει ο θάνατος. Μπορεί να συμβεί είτε με συνοδεία ασθενειών (κυρίως καρδιαγγειακού, μεταβολικές, καρκίνο, κλπ) ή χωρίς ασθένειες και με καλή έως άριστη ποιότητα ζωής.
Αυτό είναι θέμα γονιδίων, περιβάλλοντος και ατομικών επιλογών ως προς τη διατροφή και την άθληση, καθώς και αποφυγής καταστροφικών συνηθειών, όπως το κάπνισμα" αναφέρει η κ. Αρσενοπούλου επισημαίνοντας ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας πρώτος παράγοντας που επιδρά στην υγεία.
Διατροφή για υγιή γεράματα Υπάρχουν διάφοροι "τύποι" διατροφής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να διατηρήσει την υγεία του. «Υπάρχουν διάφοροι "τύποι" διατροφής. Για παράδειγμα διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες, διατροφή με χαμηλά λιπαρά, μεσογειακή διατροφή, και άλλες "ενδιάμεσες" αυτών.
Φαίνεται ότι η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη στην απώλεια βάρους, αλλά σε βάθος χρόνου έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστό ότι αν κρατιέται σε χαμηλές θερμίδες, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη στην υγεία (χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρκίνο).
Ένας άλλος σημαντικός σημαντικός παράγοντας είναι η παρασκευή της τροφής. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι παράγοντας καταλυτικός για το πόσο υγιεινό είναι αυτό που τρώμε και αν θα λάβουμε τα οφέλη από την τροφή αυτή» συμπληρώνει η κ . Αρσενοπούλου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr