Julie Meyer: «Η σύγχρονη 'Χώρα της Επιχειρηματικότητας' είναι 'γένους' θηλυκού - ο ψηφιακός τομέας είναι το κύριο μέσο για να δημιουργήσουν ανάπτυξη όλες οι επιχειρήσεις»

Στην Αθήνα βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου η Julie Meyer, προκειμένου να παρουσιάσει την ελληνική έκδοση του βιβλίου της "Welcome to Entrepreneur Country" ("Καλωσήρθατε στη Χώρα της Επιχειρηματικότητας") από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Στην Αθήνα βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου η Julie Meyer, προκειμένου να παρουσιάσει την ελληνική έκδοση του βιβλίου της "Welcome to Entrepreneur Country" ("Καλωσήρθατε στη Χώρα της Επιχειρηματικότητας") από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων.



Έχοντας συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του τεχνολογικού κόσμου και ζώντας και εργαζόμενη τα τελευταία 15 χρόνια στο Λονδίνο, η Julie Meyer έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ηγέτιδες φιγούρες του ευρωπαϊκού τεχνολογικού επιχειρείν της Ευρώπης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σίλικον Βάλλεϋ, ωστόσο το επιχειρηματικό της ξεκίνημε έγινε στη βρετανική πρωτεύουσα το 1998 με το φόρουμ δικτύωσης επιχειρηματιών του Διαδικτύου First Tuesday (το οποίο δύο χρόνια αργότερα πωλήθηκε για 50 εκατ. δολάρια). Σήμερα διευθύνει επίσης και την Ariadne Capital, μια επενδυτική εταιρία που υποστηρίζει επιχειρηματικές προσπάθειες σε τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανεμπόριο, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Το βιβλίο "Καλωσήρθατε στη Χώρα της Επιχειρηματικότητας" αποτελεί ουσιαστικά το "μανιφέστο" του Entrepreneur Country, ενός δικτύου επενδυτών, επιχειρηματικών, εταιρικών οργανισμών και υποστηρικτών επικοινωνίας, το οποίο λειτουργεί σε 11 χώρες.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Julie Meyer καταγράφει τις αλλαγές των οποίων διέρχεται η σύγχρονη κοινωνία, με την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας και την ανάδυση του ατομικού καπιταλισμου, όπως τον περιγράφει, και εξηγεί με ποιον τρόπο  αναδιοργανώνει τις υποδομές της.



Το EMEAgr συνάντησε την Julie Meyer λίγη ώρα πριν την παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου στο κτήριο της ΕΕΔΕ. Όπως τονίζει στο EMEAgr η Julie Meyer, στη σύγχρονη κοινωνία, όπου όλοι διασυνδεόνται μεταξύ τους και οι περισσότεροι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα για να δημιουργήσουν τη θέση εργασίας τους, οι δεξιότητες που απαιτώνται για να "επιβιώσει" κανείς είναι "γένους" θηλυκού: συνεργασία, κατάργηση των ιεραρχικών δομών, συναισθηματική ευφυΐα, διαφάνεια.
 
EMEAgr: Κυρία Μέγιερ, σε τι ακριβώς μιλάει το βιβλίο και ποιο είναι το κεντρικό του μήνυμα;

Julie Meyer: Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι ότι όλοι κατευθυνόμαστε προς τη "Χώρα της Επιχειρηματικότητας". Περιγράφω ποια είναι αυτή η χώρα και καταλήγω στο συμπέρασμα όλοι κατευθυνόμαστε σε αυτήν. Εννοώ δηλαδή ότι οι κοινωνίες αλλάζουν και οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων, των επιχειρήσεων και των κρατών αλλάζουν ραγδαία.
Περιγράφω αυτές τις αλλαγές και προσπαθώ να δώσω κουράγιο στους ανθρώπους να τις υιοθετήσουν και να περάσουν μέσα από αυτές πιο γρήγορα και περιγράφω για ποιο λόγο αυτό είναι καλό για την κοινωνία.

EMEAgr: Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεστε και πώς δημιουργούνται;

J. Meyer: Οι αλλαγές αυτές γίνονται σε όλο τον Δυτικό κόσμο: αντιμετωπίζουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν βρουν δουλειά θα πρέπει να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας για αυτούς. Το θετικό είναι ότι το Διαδίκτυο προσφέρει πολλά εργαλεία που επιτρέπουν στους ανθρώπους να διασυνδεθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό προσφέρει πολύ μεγάλη δύναμη και ούτως ή άλλως πολλοί άνθρωποι κάτω των 30 ετών προσλαμβάνουν τους εαυτούς τους ως το δικό τους κέρδος και ζημία (αυτό που ονομάζω P&L: Profit and Loss).
Ο ατομικός καπιταλισμός, δηλαδή το αίσθημα του να δουλεύεις για τον εαυτό σου αντί του να δουλεύεις για κάποιον άλλον, είναι ένα φαινόμενο αυτής της νέας εποχής και μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό στις διαφορές των κοινωνιών που αποδέχονται αυτό το φαινόμενο.
Άλλες αλλαγές που βλέπω είναι ότι ο κόσμος γίνεται ένα Δίκτυο: δεν πουλάμε μόνο ο ένας στον άλλον, αλλά συμμετέχουμε σε μία συναλλαγή και είμαστε κάτι περισσότερο από απλώς τα δύο μέρη μίας συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που ενορχηστρώνεις τα επιχειρηματικά μοντέλα στον ψηφιακό κόσμο είναι πολύ σημαντικός. Δίνω πάντοτε μερικά παραδείγματα πολύ γνωστών εταιρειών, όπως η Apple και η Google, οι οποίες κατάφεραν να δημιουργήσουν ηγετική θέση στην αγορά. Δεν πρόκειται απλώς για εταιρείες που πουλάνε κάτι, αλλά που λειτουργούν μέσα στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο.
Επίσης, μία αλλαγή αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ηγεσίας. Σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου λέω ότι ο κόσμος γίνεται θηλυκός. Όχι με μία αρνητική απέναντι στους άντρες έννοια, αλλά με την έννοια ότι σήμερα απαιτείται μία σειρά από δεξιότητες στους ανθρώπους των επιχειρήσεων για να γίνουν επιτυχημένοι τις οποίες τις κατατάσσω στις γυναικείες: συναισθηματική ευφυΐα, να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου, διαφάνεια, αυθεντικότητα, συνεργασία.
Ένας διασυνδεδεμένος κόσμος απαιτεί από εμάς να είμαστε διαφορετικοί. Δεν αρκεί απλώς να επιβάλεις τον εαυτό σου και να έχεις το "τιμόνι". Πρέπει να δίνεις κίνητρα στους ανθρώπους, να τους επηρεάζεις, αλλά δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Είναι μία πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Πίσω στη δεκαετία του 1950 ήλεγχαν τους εργαζομένους με έναν ιεραρχικό, σχεδόν στρατιωτικό τρόπο, μία πολύ περισσότερο παραδοσιακή, αντρική επιχειρηματική προσέγγιση. Σήμερα, όμως, βλέπω πολλά παραδείγματα πολύ επιτυχημένων εταιρειών που λειτουργούν με έναν θηλυκό τρόπο.

EMEAgr: Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στα επόμενα χρόνια;

J. Meyer: Πιστεύω ότι ο κόσμος χτίζεται από κάτω προς το πάνω, επομένως η εξουσία και τα χρήματα μοιράζονται όλο και περισσότερο προς τα έξω. Ο χαμένος, αν θέλεις, θα είναι το κράτος, το οποίο θα μειώνεται, καθώς η τεχνολογία μας προσφέρει κάποιες από τις ίδιες υπηρεσίες και μας δίνει τη δυνατότητα να διαδράσουμε ο ένας με τον άλλον και να χτίσουμε τις τοπικές μας κοινότητες, δεν χρειαζόμαστε πλέον το κράτος να το κάνει αυτό.
Μπορούμε να το πετύχουμε οργανώνοντας τους εαυτούς μας τόσο σε δυνητικές όσο και σε τοπικές κοινότητες χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και ούτως καθεξής.
Νομίζω ότι το κράτος, δηλαδή ο τρόπος ο οποίος ιστορικά μας έχει βοηθήσει να αναλάβουμε συλλογική δράση ως κοινωνίες, θα μειωθεί με φυσικό τρόπο, γιατί δεν το χρειαζόμαστε πια, δεν είναι αποτελεσματικό. Όταν ο μέσος 25χρονος του σήμερα γίνει 35 χρόνων και δει τον αριθμό των χρημάτων που έχει ξοδέψει η κοινωνία στο κράτος και την απόδοση αυτών των χρημάτων για τις υπηρεσίες που παίρνει, θα αναρωτηθεί γιατί ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα αφού μπορούμε να οργανωθούμε συλλογικά με πολύ φθηνότερο τρόπο από ό,τι κάνουμε σήμερα. Πιστεύω ότι ο κράτος θα μειωθεί και οι άνθρωποι θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους.

EMEAgr: Πιστεύετε ότι αυτή η τεχνολογική "έκρηξη" των τελευταίων χρόνων πραγματικά διασυνδέει τους ανθρώπους ή τους αποξενώνει και τους συνδέει ενώ είναι "κλεισμένοι" στα σπίτια τους;

J. Meyer: Είναι απολύτως αληθές ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να αποξενωθούν, αλλά ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που ερχόμαστε σε εκδηλώσεις για να συζητήσουμε μεταξύ μας ιδέες. Ωστόσο, πιστεύω ότι εν τέλει προς τα έξω θα βγει αυτό που είναι ο κάθε άνθρωπος από τη φύση του.
Αν πρόκειται για κάποιον άνθρωπο που από τη φύση του μοιράζεται ιδέες, θέλει να βρίσκεται με άλλους ανθρώπους, είναι κοινωνικός και σκέφτεται τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργήσει τον κόσμο, θα συναντιέται με ανθρώπους.
Αν πρόκειται για κάποιον που από τη φύση του είναι πιο πολύ εσωστρεφής και για τον εαυτό του, πάντα θα έχει τρόπους να μένει σπίτι του να κοιτάει την "πάρτη" του και απλά να χαζεύει στο Διαδίκτυο.
Το Διαδίκτυο απλώς "επιταχύνει" την εκ φύσεως συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

EMEAgr: Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο". Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

julie meyer 230230J. Meyer: Το κράτος πρόκειται να μειωθεί και η σχέση μεταξύ ατόμου - επιχείρησης - κράτους αλλάζει καθώς όλο και περισσότερα άτομα ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση και γίνονται ατομικοί καπιταλιστές.
Θα γίνει πιο ξεκάθαρο τι εννοούμε ως ευθύνη μέσα στην κοινωνία. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να "κρύβονται" και νομίζω ότι το μοντέλο τους κράτους κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο ήταν μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και καθιερώθηκε όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τους πιο "πλούσιους" φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (γιατί προσέφερε κάποιον "πλούτο" σε φτωχά στρώματα), θα εξαφανιστεί. Όταν έχουμε πρόσβαση στα εργαλεία δημιουργίας πλούτου, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό και πολύ θετικό, είναι φυσικό κάποιοι πλούσιοι άνθρωποι να επωφεληθούν από αυτό, ενώ άλλοι δεν θα μπορέσουν. Επομένως, πιστεύω ότι θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες διαβαθμίσεις και ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν θα υπάρχουν ίσοι μισθοί κλπα., γιατί κάποιοι επιλέγουν να εργάζονται σκληρά και κάποιοι άλλοι όχι.
Και το αποτέλεσμα όλης αυτής της συνδεσιμότητας, θα αλλάξει το μέσο άνθρωπο. Οι άνθρωποι παρακινούνται από τις επιλογές τους. Ο καθένας διαλέγει κάτι διαφορετικό από τον άλλον, διαλέγουμε να έχουμε διαφορετικές ζωές. Αυτό θα ενισχυθεί και θα "επιταχυνθεί" μέσα από το Διαδίκτυο.

EMEAgr: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο μέσος επιχειρηματίας ή ο μέσος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει μέσα αυτές τις συνθήκες;

J. Meyer: Από ό,τι βλέπω να συμβαίνει στον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν όλο και περισσότερες επιλογές σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Επομένως, οι άνθρωποι θα επιλέγουν να κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα και η σύλληψη του μέσου Έλληνα ή του μέσου Αμερικανού θα εκλείψει. Εγώ ίσως να έχω πολλά περισσότερα κοινά με ανθρώπους στην Ελλάδα από ό,τι με ανθρώπους στην Καλιφόρνια.
Νομίζω, λοιπόν, ότι θα κατατμηθούμε, θα συνδεόμαστε με πολύ διαφορετικούς τρόπους και η ιδέα του ορισμού των ανθρώπων με βάση γεωγραφικούς προσδιορισμούς αργά-αργά θα εκλείψει.

EMEAgr: Αυτή την στιγμή βιώνουμε στην Ελλάδα μία αλλαγή κουλτούρας υπέρ της επιχειρηματικότητας, βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να θέλουν να ξεκινήσουν μία δική τους εταιρεία...

J. Meyer: Ναι, αυτό είναι φανταστικό! Πραγματικά υπέροχο!

EMEAgr: Ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς αυτούς;

J. Meyer: Κατ' αρχάς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι κάτι δύσκολο, δεν έχει να κάνει με το να δουλεύεις ώρες γραφείου, αλλά με την "εμμονή" που χρειάζεται να έχεις για να επιτύχεις.
Επίσης, να έχουν σε μία τάξη την προσωπική τους ζωή: να φροντίσουν να έχουν όσο το δυνατόν τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι σύντροφοί τους να ξέρουν με τι ακριβώς ασχολούνται, γιατί δεν μπορούν να τα καταφέρουν από μόνοι τους και χωρίς μία γερή βάση.
Πρέπει να ξέρουν ότι είναι δύσκολο. Εγώ προσωπικά ήμουν τυχερή γιατί ήμουν κόρη επιχειρηματία και έβλεπα από τον πατέρα μου ότι είναι δύσκολο, ποτέ δεν νόμιζα ότι είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας. Πρέπει να προχωρούν ξέροντας ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία, γιατί όταν είσαι προετοιμασμένος δεν εκπλήσσεσαι από τις δυσκολίες.
Ο λόγος που έγραψα το βιβλίο είναι γιατί στους επιχειρηματίες αρέσει να συζητούν μεταξύ τους μέσα σε μία "ζώνη ασφαλείας". Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον έμπιστο, κάποιον που να μας πει τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε λοιπόν να βρούμε μία κοινότητα, μία "αδελφότητα" επιχειρηματιών με την οποία μπορούμε να μοιραστούμε  τι σημαίνει η τράπεζα να σου κόβει το όριο υπεραναλήψεων ή όταν το προϊόν δεν έχει παραδοθεί στην ώρα του ή όταν οι υπάλληλοί σου δεν έρχονται στη δουλειά, λέγοντας ότι είναι άρρωστοι, ενώ ξέρεις ότι δεν είναι άρρωστοι. Όλα αυτά είναι πράγματα που οι επιχειρηματίες συζητούν μεταξύ τους όταν βρίσκονται με άλλους επιχειρηματίες, οπότε πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου.

EMEAgr: Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το τεχνολογικό "οικοσύστημα" της Ευρώπης, του οποίου θεωρείστε μία από τις ηγετικές "φιγούρες". Πώς βλέπετε την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια και το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή;

J. Meyer: Είναι φανταστικό να βλέπεις επιχειρηματίες που είναι στα 30 τους χρόνια και βρίσκονται για παράδειγμα ήδη στην τρίτη εταιρεία τους. Υπάρχει αρκετό ταλέντο και δεν είναι η πρώτη γενιά επιχειρηματιών.
Υπάρχει ήδη μία "δεξαμενή" ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί τη "Χώρα της Επιχειρηματικότητας" και αυτό από την οπτική γωνία ενός επενδυτή είναι φανταστικό γιατί έχεις πολύ περισσότερες εταιρείες για να επιλέξεις να επενδύσεις.
Επίσης, όλο και περισσότεροι βλέπουν την τεχνολογία όχι ως μία βιομηχανία, αλλά και ως ένα επίπεδο, ένα "στρώμα". Δεν αντιμετωπίζω την τεχνολογία ως μία βιομηχανία, πιστεύω ότι η τεχνολογία αλλάζει όλες τις βιομηχανίες ως ένα οριζόντιο επίπεδο που κινεί την ανάπτυξη και προσφέρει νέους, "ψηφιακούς" τζίρους σε όλες τις επιχειρήσεις.
Αναρωτιέμαι αν συνολικά οι υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις είτε για βιομηχανικούς ομίλους, αντιλαμβάνονται ότι ο ψηφιακός τομέας είναι το κύριο μέσο για να δημιουργήσουν ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και αν δεν ανήκουν στις τεχνολογικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr