Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας προτείνει μυρωδάτους κεφτέδες στον φούρνο με πικάντικες πατάτες και ντιπ γιαουρτιού

«Μαμαδίστικο» φαγητό.

Υλικά:

Για τους κεφτέδες:

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 350 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε γάλα
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 2 αβγά
  • 1 λεμόνι, χυμός και ξύσμα
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.γ. δυόσμο, ξερό
  • 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

 

Για τις πατάτες:

  • 1,5 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 1 λεμόνι, το χυμό
  • ½  φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα

 

Για το ντιπ γιαουρτιού:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • άνηθο, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα

 

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να καραμελώσουν. Αποσύρουμε τα κρεμμύδια από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, τον χοιρινό κιμά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, την ψίχα ψωμιού, τον ντοματοπελτέ, τη μουστάρδα, τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 60 λεπτά, να ξεκουραστεί και να σφίξει. Πλάθουμε περίπου 25-30 κεφτέδες, βάρους 50 γρ. και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις πατάτες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις πατάτες και ρίχνουμε το σκόρδο, τη πικάντικη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό, καλύπτουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, απλώνουμε τους κεφτέδες  πάνω από  τις πατάτες και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Με ένα κουτάλι αναποδογυρίζουμε τους κεφτέδες, ώστε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε το φαγητό από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε συνοδεία ντιπ γιαουρτιού.

Για το ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Γαρνίρουμε με άνηθο, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.

Ευχαριστούμε το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας. To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr