Σοφία Βέμπο - Μίμης Τραϊφόρος: Γιατί δεν είναι στον ίδιο τάφο αυτοί που ερωτεύθηκαν με τέτοιο πάθος (φώτο)

Και ο Τραϊφόρος και η Βέμπο ήταν εκρηκτικοί ως χαρακτήρες. Συνοψίζουν το: "Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε"

Το όνομά του κουβαλάει κάτι από την ιστορία της Ελλάδας. Ο Βασίλης Τραϊφόρος, ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο, τιμά εδώ και χρόνια τη μνήμη τους ποικιλοτρόπως, κυρίως όμως γράφοντας το βιβλίο «Μίμης Τραϊφόρος – Σοφία Βέμπο» που θεωρείται φόρος τιμής για εκείνους.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος

 

Ο ίδιος έπειτα από απαγόρευση της οικογένειας του να μπει στο χώρο του θεάματος ασχολήθηκε με το θέατρο ως "εραστής της θεατρικής τέχνης" και μόλις τα τελευταία χρόνια κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. 

Ο Βασίλης Τραϊφόρος σε συνέντευξη που έδωσε στην Espresso και στην Τεριάννα Παππά, μίλησε για τον μεγάλο έρωτα της Σοφίας Βέμπο με τον θείο του Μίμη Τραϊφόρο

Πως ήταν να μεγαλώνεις με δύο μύθους στην οικογένεια;

Ο Βασίλης Τραϊφόρος

Μετά το γεγονός με τον θείο μου ,(σ.σ.Ο Μίμης Τραϊφόρος του είχε απαγορεύσει να γίνει ηθοποιός), που προανέφερα , ήμουν χάλια ψυχολογικά. Ζήτησε λοιπόν να με δει η θεία μου. Πήγα  στο καμαρίνι της (σ.σ. στο θέατρο Βέμπο), και μου είπε: "Έχω μάθει ότι πας σε  χορωδία στο κατηχητικό και  είσαι καλό παιδί." Και πρόσθεσε: "Όσο ταλέντο και να έχεις δεν κάνεις γι' αυτή τη δουλειά. Γιατί είσαι καλό παιδί". Αυτό  μου το είπε το 1971. Φαντάσου πόσο πληγωμένη ήταν. Και ο Τραϊφόρος και η Βέμπο ήταν εκρηκτικοί ως χαρακτήρες. Συνοψίζουν το: "Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε"


 

Είναι αλήθεια ότι η οικογένεια της Βέμπο δεν ήθελε τον Τραϊφόρο;

Ναι, αλλά ήταν τόσο δυναμική εκείνη, που κατάφερε να τον επιβάλει. Είχαν έναν έρωτα που δεν είχα ξαναδεί… Πρώτα απ’ όλα ήταν πνευματικός έρωτας, εγκεφαλικός και μετά σωματικός. Τον ερωτεύτηκε από την ποίησή του. Συναντιόνταν ως καλλιτέχνες. Ήταν οξύνους και καυστικός ο Τραϊφόρος, κυρίως με τον εαυτό του.

Εκείνος κομπέρ (στην Αίγλη του Ζαππείου) κι εκείνη φτασμένη τραγουδίστρια, την πείραξαν κάποια λόγια του, όταν βρέθηκε στο μαγαζί με την παρέα της. Προτού κηρυχτεί ο πόλεμος, η Βέμπο είχε πει για εκείνον: «Δεν θέλω να τον συναντήσω ποτέ. Ούτε καλλιτεχνικά ούτε και στη ζωή μου». Σύμπτωση, όμως! Αργότερα και ενώ είχε κηρυχθεί πια ο πόλεμος, συνεργάστηκαν στο θέατρο, όπου εκείνη του είπε: «Έμαθα ότι γράφεις ωραίους στίχους».

Τότε έγραφε τραγούδια για τη Ρένα Βλαχοπούλου. «Θέλω να μου γράψεις ένα τραγούδι, αλλά πάνω στον σκοπό της Ζεχρά». Κι εκείνος της απάντησε: «Από πότε οι θεοί ζητάνε χάρες από τους ανθρώπους»;

Το ίδιο βράδυ τής έγραψε το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» και… παραδόθηκε. Από εκείνη την ημέρα και μετά όλα τα τραγούδια και οι στίχοι ήταν αφιερωμένα σε εκείνη.

Δεν είναι όμως μαζί στον ίδιο τάφο…

Όχι, έπειτα από απαίτηση της οικογένειάς της. Όμως στις 11 Μαρτίου -ημέρα θανάτου της Βέμπο- πηγαίνουμε και κάνουμε μνημόσυνο και στους δύο, καθώς οι τάφοι τους είναι κοντά μέσα στο Α΄Νεκροταφείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr