Δίκη για τα βασανιστήρια Γιακουμάκη- Συγκλονίζουν οι γονείς - Έκλαψαν όλοι όταν άκουσαν τον πατέρα να λέει...
"Αυτοί είναι εδώ και γελάνε - Το παιδί μου είναι στο χώμα", είπε η μητέρα του Βαγγέλη
Ξεκίνησε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των εννέα Κρητικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ενώπιον των δικαστών μίλησαν ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου, Αντρέας Γιακουμάκης, και η σύζυγος και μητέρα του Βαγγέλη.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν βασανιστήρια επί ένα χρόνο και σύμφωνα με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι έριχναν στο θύμα καυτό νερό στο λαιμό, τον κλείδωναν σε ντουλάπες και τον μετέτρεπαν σε «τζουκ μποξ», του πατούσαν τα δάχτυλα, τον έδεναν με σχοινί κ.α.
Συγκεκριμένα, αριθμούνται 23 περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Ο 20χρονος τότε Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός το Μάρτιο, λίγα μέτρα μακριά από τη σχολή.
Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές ήταν όταν η μητέρα του Βαγγέλη είπε πως όλοι είναι εδώ ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα, αλλά και η στιγμή που ο πατέρας του αδικοχαμένου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει, κάνοντας τους πάντες στην αίθουσα να ξεσπάσουν σε κλάματα.
Τα μαρτύρια που πέρασε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης , αναβιώσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Κατά την πρώτη ημέρα όλοι εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ο νόμος τους παρέχει το δικαίωμα αυτό.
Οι γονείς του Βαγγέλη, η μητέρα και ο πατέρας του, ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν. Ενώπιον του δικαστηρίου κλήθηκαν να θυμηθούν, να καταθέσουν στοιχεία και να πουν με έμφαση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ζουν με το γιατί… Σ’ αυτό γιατί ψάχνουν απάντηση».
Αρκετές ήταν οι στιγμές που ξέσπασαν σε κλάματα αλλά περισσότερες αυτές που στάθηκαν με ψυχραιμία απέναντι στο δικαστήριο και στους συνηγόρους των κατηγορουμένων για να απαντήσουν με όσα γνώριζαν και με όσα έμαθαν μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη.
Αρχικά η κ. Γιακουμάκη ανέφερε περιστατικά bullying που δεχόταν ο γιος της από συμφοιτητές, τα οποία πληροφορήθηκε από άλλους φοιτητές της Γαλακτομικής Σχολής, αλλά και από την υπεύθυνη της εστίας.
Η μητέρα του Βαγγέλη μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από την υπεύθυνη της εστίας και την ενημέρωνε πως «“το παιδί σας υποφέρει από τη συμπεριφορά των συγκατοίκων του. Τα παιδιά εδώ στη Σχολή τον στοχοποιούν”. Έτσι ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για κάποια περιστατικά την 1η χρονιά που ήταν στη σχολή. Τότε και ο ίδιος ο Βαγγέλης θέλησε να υποβαθμίσει τα συμβάντα.
Στη συνέχεια αποφάσισε να φύγει από το δωμάτιο που έμενε με τους κρητικούς και να πάει σε άλλο δωμάτιο».
Ωστόσο οι αντιδράσεις εντάθηκαν όπως λέει. Τον απειλούσαν πως «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».
«Του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, σφουγγάριζαν με την πετσέτα του και τον ανάγκαζαν να σκουπίζεται με αυτή, του έβαζαν χρώμα στο σαμπουάν τη στιγμή που λουζόταν για να λερώνεται» περιέγραψε.
Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η παρέα των Κρητικών τον είχε κρεμάσει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, συχνά τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν.
«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι..» είπε η μητέρα του Βαγγέλη.
Όσο για την στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε η κ. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε..».
Τα προβλήματα στην Εστία - Ο Βαγγέλης δεν μιλούσε
Η τελευταία επίσκεψη του Βαγγέλη στην Κρήτη, στο σπίτι και την οικογένειά του ήταν τα Χριστούγεννα. Ούτε αυτή την φορά όμως μίλησε σε κανέναν για προβλήματα στη Σχολή και την Εστία.
«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα.. Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί», είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Αυτό το γιατί είναι που βασανίζει την οικογένεια και σε αυτό ψάχνει απάντηση.
«Εγώ έχασα τον γιό μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο… Λίγες φράσεις που αποτυπώνουν όλα όσα περνάει η οικογένεια τέσσερα χρόνια τώρα.
Οι συμπατριώτες, οι σπουδαστές από την Κρήτη κάποιοι γνωστοί στην οικογένεια ήταν οι πρώτοι στους οποίους απευθύνθηκαν μετά την εξαφάνιση. Κι αφού άρχισαν να αποκαλύπτονται οι δύσκολες μέρες και ώρες που βίωνε ο Βαγγέλης ήταν εκείνοι που απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή μαζί της.
Πατέρας Βαγγέλη Γιακουμάκη: "Δεν θέλω να δικάσω - Θέλω να μάθω γιατί έχασα το παιδί μου"
Στη συνέχεια, ήρθε η συγκλονιστική στιγμή που ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη έκανε όλους να δακρύσουν: «Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους.
Μας απέκρυψαν πράγματα από τη Σχολή. Θέλω να μάθω γιατί έχασα το παιδί μου. Μου μίλησαν για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Ο Βαγγέλης μου τους συμπατριώτες του τους λογάριαζε γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Κρητικοί. Από πότε ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η ευγένεια λογίζονται ως μειονεκτήματα;».
«Το παιδί μου αυτές τις αξίες είχε. Ένιωθε ντροπή να πει ότι τον προσβάλλουν οι άλλοι, γιατί ήταν Κρητικός. Εγώ νόμιζα ότι όλοι αυτοί ήταν δίπλα του, ένιωθα ότι ήταν πατριώτες. Όταν έμαθα τι περνούσε το παιδί μου από Κρητικούς, πίστεψα ότι είμαι από άλλον πλανήτη, όχι από την Κρήτη. Δεν έχουν τέτοια συμπεριφορά οι Κρητικοί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτά τα παιδιά καθημερινά βασάνιζαν το παιδί μου», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Star.gr, ο Αντρέας Γιακουμάκης.
Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις της αδελφής του Βαγγέλη, Ελένης, και μιας πρώην σπουδάστριας στη Σχολή.
Η υπερασπιστική γραμμή όσων κατηγορούνται στηρίχθηκε στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».
Το δικαστήριο διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 10 Απριλίου. Συνολικά, έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Σήμερα, δύο από αυτούς δεν εμφανιστήκαν και διετάχθη η βίαιη προσαγωγή τους το πρωί της Τετάρτης.
Κατηγορούμενοι είναι εννέα νεαροί Κρητικοί, που βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr