Τα αυγά στο Πασχαλινό μας τραπέζι – Τι να προσέξετε όταν τα αγοράσετε
Οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ενόψει πασχαλινών αγορών.
Την περίοδο του Πάσχα, τα αυγά είναι σε πρώτη ζήτηση. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση αυγού μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία.
Αυτό γιατί στα αυγά υπάρχει σαλμονέλα η οποία εξουδετερώνεται με το βράσιμο (ή όποιο άλλο τρόπο μαγειρέματος) αλλά μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διαχείριση των ωμών αυγών ή από τις επιφάνειες στις οποίες θα ακουμπήσουμε τα αυγά.
Τι να προσέξουμε πριν αγοράσουμε αυγά
Τα αυγά πρέπει να είναι Α' κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.
Στα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες: Ονομασία πώλησης. Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης. Κατηγορία ποιότητας και βάρους. Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης. Αριθμός αυγών ανά συσκευασία. Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ (ΑΑ: μέθοδος εκτροφής, ΒΒ: χώρα προέλευσης, ΚΚ: Περιφερειακή Ενότητα. ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας παραγωγής).
Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη "extra" ή "extra φρέσκα" μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.
Στα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις: Κατηγορία ποιότητας και βάρους. Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής. Κωδικός παραγωγού. Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
Όσοι έχουν μικρή παραγωγή μπορούν να πωλούν χύμα αυγά (στις λαϊκές αγορές) χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος, αναφέρει το onmed.gr.
Τι να προσέχουμε αφού αγοράσουμε τα αυγά
Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Αν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο.
Διαφορετικά φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, η οποία πρέπει να διατηρείται σταθερή μέχρι την κατανάλωσή τους.
Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (με σαλμονέλα).
Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη διαχείριση ωμών αυγών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr