H Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει ένα εκπληκτικό μαμαδίστικο φαγητό – Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες

Η σάλτσα είναι το μυστικό: κάτι ανάμεσα σε αυγολέμονο και φρικασέ, που της δίνει απίθανα κρεμώδη υφή και υπέροχη γεύση.

 ΥΛΙΚΑ
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
8 - 9 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
3 - 4 καρότα, κατά προτίμιση βιολογικά, κομμένα σε λεπτά φετάκια
1½ κιλό αρνάκι από τη σπάλα, χωρίς το κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια των 4 - 5 εκ.
8 αγκινάρες, καθαρισμένες*
½ ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
χυμός από ½ λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  •  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ξερά κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα, τα σοτάρω και αυτά για 3 λεπτά και μετά βγάζω όλα τα υλικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε ένα μπολ.
  •  Ρίχνω στην κατσαρόλα τα κομμάτια του αρνιού και τα σοτάρω καλά για 4 – 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά, ρίχνω νερό τόσο ώστε να καλύψω καλά το κρέας και αφήνω να πάρει μια βράση.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι το αρνάκι να μαλακώσει καλά.
  •  Προσθέτω τις καθαρισμένες αγκινάρες (αν είναι μεγάλες τις κόβω στη μέση ή στα τέσσερα), ελέγχω το αλατοπίπερο και, αν χρειάζεται ρίχνω λίγο ακόμα νερό. Μαγειρεύω για 20 – 25 λεπτά, μέχρι οι αγκινάρες να μαλακώσουν.
  •  Στη συνέχεια ρίχνω το μάραθο (ή τον άνηθο), ανακατεύω απαλά, σβήνω το μάτι της κουζίνας (δεν χρειάζεται να απομακρύνω την κατσαρόλα) και με μια κουτάλα της σούπας βγάζω όσο περισσότερο ζουμί μπορώ από το φαγητό. Το ρίχνω σε ένα μπολ.
  •  Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά -όλα μαζί- το ελαιόλαδο, το αλεύρι και το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν καλά και να ζεσταθούν. Προσθέτω το ζωμό της κατσαρόλας που άφησα κατά μέρος, καθώς και το γάλα, και συνεχίζω το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα.
  •  Μόλις το μείγμα πάρει δυο-τρεις βράσεις αποσύρω το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτω τους κρόκους και το χυμό λεμονιού. Χτυπάω έντονα και ασταμάτητα (δεν θέλω να πήξουν οι κρόκοι από το καυτό μείγμα γιατί θα μοιάζουν με ομελέτα) και ξαναβάζω το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνω μέχρι το μείγμα να ξαναπάρει μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Νοστιμίζω με αλατοπίπερο, αδειάζω τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την ανακινώ για να απλωθεί καλά στο φαγητό. Σερβίρω το φρικασέ μου αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr