New York Times: Τον έλεγαν "Κούλη" αλλά βγήκε πρωθυπουργός - Η Ελλάδα τον υποτιμούσε (φώτο)

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  θα πρέπει τώρα να πείσει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού ότι είναι ικανός να φέρει εις πέρας την αποστολή να οδηγήσει την εξαντλημένη χώρα σε καλύτερους καιρούς.

Το να υποτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα υπήρξε κάτι σαν εθνικό σπορ. Οι επικριτές του τον αποκαλούσαν με το υποκοριστικό του ονόματος του "Κούλης", που συνήθως χρησιμοποιείται για μικρά παιδιά 

Όμως φαίνεται πως μετά τη σαρωτική του νίκη στις εκλογές, ο κύριος Μητσοτάκης, αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας  μπορεί να είναι αυτός που θα γελάσει τελευταίος, αναφέρει στο άρθρο της για τον πρωθυπουργό στους New York Times. η Matina Stevis-Gridneff.

Η άνοδός του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της επιμονής του και των δραστικών αλλαγών που συντελέσθηκαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας μέσα σε μία δεκαετία ακραίας οικονομικής δυσπραγίας και της αναμόρφωσης των πολιτικών συμμαχιών που προκάλεσε.

Είναι επίσης μία εντυπωσιακή επανεμφάνιση για ένα mainstream πολιτικό κόμμα σε μία στιγμή που τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα αγωνίζονται να κερδίσουν εκλογές και να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς συνεργασίες με κυβερνητικούς εταίρους.

Ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει τώρα να πείσει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού ότι είναι ικανός να φέρει εις πέρας την αποστολή να οδηγήσει την εξαντλημένη χώρα σε καλύτερους καιρούς. Θα χρειασθεί να πείσει εκείνους που θεωρούν ότι στερείται τη ικανότητας να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας.

 Θα χρειαστεί να πείσει εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της Ελλάδος. Μπορεί να μην είναι εύκολο», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε πτυχίο στο Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ... Εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα «Chase Investment Bank» και στην «McKinsey and Company», μια εταιρεία παροχής συμβουλών, στο Λονδίνο, προτού αποφασίσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι το επώνυμό του τον βοήθησε μεν την πρώτη φορά που εξελέγη μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά, έκτοτε, αντίθετα, έγινε όλο και μεγαλύτερο βάρος. «Δεν νομίζω ότι άνθρωποι με ψηφίζουν επειδή προέρχομαι από πολιτική οικογένεια...θεωρώ ότι οι άνθρωποι με ψηφίζουν παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πρωθυπουργός αν δεν ήταν ο γιος του πατέρα του. Οι φιλελεύθεροι στην Ελλάδα θεωρούνται κάτι περίεργο, και σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουν να μπουν  στο Κοινοβούλιο.

 «Το οικογενειακό του όνομα και οι διασυνδέσεις που έχει του έδωσαν μια πορεία προς την πολιτική», δήλωσε ο Νίκος Μαλκούτζης, εκδότης της ιστοσελίδας οικονομικής ανάλυσης «MacroPolis».
«Αλλά, ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, έχει χαράξει τον δικό του δρόμο, υποστηρίζοντας τις φιλελεύθερες πολιτικές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ως «ανάθεμα» για τους Έλληνες ψηφοφόρους και πολιτικούς», προσθέτει.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν σε υποτιμούν», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν με πειράζει αυτό. Έχω μια δουλειά να κάνω, κι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου», προσθέτει.   «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι διασκεδάζει με τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του και τα αποδίδει στη «βρώμικη» πολιτική του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνουν οι «New York Times».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr