Από τον Τζόνσον τον Νίξον & τον Κλίντον στον Τραμπ: Οι Αμερικάνοι Πρόεδροι αντιμέτωποι με την καθαίρεση (φώτο)
Άλλοι τρεις Πρόεδροι των ΗΠΑ υπέστησαν την διαδικασία μομφής: Οι δύο αθωόθηκαν ενώ ο ένας από αυτούς παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με πρώτο στάδιο, την επισημοποίηση της έρευνας που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τη διαδικασία αποπομπής το Κογκρέσο μπορεί να απομακρύνει τους Προέδρους ή άλλους Ομοσπονδιακούς υπαλλήλους από το αξίωμα τους αν αποδειχθεί ότι έχουν διαπράξει «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα».
Ως προς αυτό, το αμερικανικό Σύνταγμα είναι σαφές (άρθρο 2, παράγραφος 4): Ναι, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι αξιωματούχοι του Δημοσίου αποπέμπονται εάν κριθούν ένοχοι για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπωπων παρέπεμψε τον Άντριου Τζόνσον το 1868- Φώτο: Corbis - Getty
Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η μοναδική που έχει την εξουσία να τους απαγγέλλει κατηγορίες, και η Γερουσία η μοναδική αρμόδια να επικυρώνει τις εν λόγω κατηγορίες. Εάν τα 2/3 των γερουσιαστών κρίνουν κάποιον ένοχο, τότε εκείνος αυτομάτως απαλλάσσεται των καθηκόντων του. Για να προχωρήσει, λοιπόν, η ανατροπή, απαιτείται να δώσουν το «πράσινο φως» τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές και τα 2/3 των γερουσιαστών.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι χρονοβόρα. Πρώτα έρχεται η έρευνα. Στη συνέχεια η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει σχετικά με το αν ο Τραμπ παραβίασε ή όχι το καθήκον του. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει ότι ο Τραμπ είναι ένοχος για κατάχρηση εξουσίας, τότε ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα έρθει αντιμέτωπος με την Γερουσία που θα κρίνει την ποινή, αναφέρει το Business Insider.
Φώτο: Alex Wong΅- Getty
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο μοναδικός Αμερικάνος Πρόεδρος που έρχεται αντιμέτωπος με την διαδικασία της καθαίρεσης. Στη διάρκεια της ιστορίας άλλοι τρεις Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετώπισαν την ίδια διαδικασία.
Το 1868 ο Άντριου Τζόνσον ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετώπισε τη διαδικασία αλλά κρίθηκε αθώος με μία ψήφο διαφορά. Ο Τζόνσον είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα επειδή προσπάθησε να αντικαταστήσει με το έτσι θέλω τον τότε υπουργό Πολέμου της χώρας, καθώς διαφωνούσε μαζί του.
;Andrew Johnson - Wikipedia
Το 1974 ο Ρίτσαρντ Νίξον αντιμετώπισε τη διαδικασία παραπομπής, αλλά παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ρίτσαρντ Νίξον - Getty Images
Η παραίτησή του ήρθε ως συνέχεια του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ σε μια απόπειρα να αποφύγει την καθαίρεσή του από το αξίωμα του Προέδρου. Η θητεία του συνδέθηκε τόσο με την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ, όσο και με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από εκεί το 1973.
Νίξον - Getty Images
Νίξον - AP
H τελευταία το πιο πρόσφατη διαδικασία αποπομπής ήταν το 1998-1999, κατά του επίσης Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον.
Φώτο AP
Ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, καθώς είπε στις Αρχές ψέματα για την ερωτική του σχέση με την πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι.
Φώτο: Ap
Photo AP
Ο Κλίντον υπέστη διαδικασία μομφής για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης για το σκάνδαλο με μια εσωτερικό υπάλληλο του Λευκού Οίκου, αλλά αθωώθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ και συνέχισε κανονικά την θητεία του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr