10+1 μυστικά για να κάνουμε σωστή αποταμίευση!

Δείτε βήμα - βήμα τι πρέπει να κάνετε! 

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποιες λέξεις στην Ελλάδα, που παρά το ό,τι αναγράφονται και ερμηνεύονται στο λεξικό, παραμένουν άγνωστες! Μια από αυτές, είναι αυτή της αποταμίευσης. Τα όσα περάσαμε και έβλαψαν τις ανέσεις μας και την τσέπη μας, είναι λίγο ή πολύ, γνωστά.

Ήρθε η ώρα να μάθουμε αυτή τη λέξη και να την προσθέσουμε στο λεξιλόγιό μας. Ας δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνήθεια της αποταμίευσης ώστε να έχουμε οφέλη από αυτήν.

 1. Καταγράφουμε τα έξοδά μας ανά ημέρα και βδομάδα.
Να δούμε ανά μέρα και ανά βδομάδα πόσα χρήματα ξοδεύουμε. Έτσι θα έχουμε μια ιδέα για το πού πηγαίνουν τα χρήματά μας αλλά και για τον συνολικό προϋπολογισμό μας, για ολόκληρο το χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε εικόνα του μικρού χρονικού διαστήματος των εξόδων μας, δηλαδή της μέρας μας!

2. Άσε το πορτοφόλι σπίτι σου!
Αν βρίσκεσαι σε μια περίοδο ευφορίας, έχεις την τάση να ξοδέψεις για ψυχολογικούς λόγους. Καλό είναι να μην την πληρώσει το πορτοφόλι σου. Αν πάμε μια βόλτα έξω χωρίς πορτοφόλι δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα μας, (εκτός κι αν βγούμε για να επισκεφτούμε ένα κατάστημα για αγορές).

3. Η λίστα με όσα μάς αρέσουν.
Αν ξέρουμε τι θέλουμε πολύ να κάνουμε μέσα σε μια χρονιά (πχ ένα ταξίδι το καλοκαίρι στο εξωτερικό για 15 μέρες) τότε βάζουμε το στόχο μας αυτό σαν προτεραιότητα. Αν θέλουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε ή να αγοράσουμε, τότε τα προσθέτουμε και αυτά, όμως μαζί με το ποσό να τα συνοδεύει! Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε πιο υπεύθυνοι στον προϋπολογισμό μας και στην πράξη καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αποταμιεύουμε για ένα στόχο και έχουμε σταθερό κίνητρο να αποταμιεύουμε!

 

4. Εντοπίζουμε τα περιττά έξοδα.
Αν παρακολουθούμε τα περιττά μας έξοδα, θα εντοπίσουμε και πράγματα στα οποία ξοδεύουμε χρήματα χωρίς να το έχουμε καν αντιληφθεί! Κι όμως γίνεται! Γι’ αυτό λέμε συχνά πως ”τα λεφτά πετάνε”! Αυτά τα περιττά έξοδα, αμέσως χρειάζεται να τα κόψουμε και εδώ είναι το ευχάριστο της υπόθεσης! Όσα περισσότερα περιττά έξοδα είχαμε, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα αποταμιεύσουμε!

5. Βλέπουμε το μέλλον της ζωής μας.
Κάνουμε όνειρα; Δε χρειάζεται να πούμε πόσο όμορφο είναι να έχουμε μεγάλες προσδοκίες, όραμα και όνειρα. Αν θέλουμε να μειώσουμε την αβεβαιότητα του αύριο, προετοιμαζόμαστε.

6. Χρησιμοποιούμε για όλα τα έξοδά μας, μια κάρτα.
Η αποταμίευση μέχρι να μάς γίνει καθημερινή συνήθεια, θέλει λίγη πίεση για να την υιοθετήσουμε στην αρχή. Αν έχουμε υπολογίσει τα έξοδα του μήνα, πληρώνουμε με κάρτα προπληρωμένη. Αν δεν μπορούμε να θυμόμαστε εμείς τι ξοδέψαμε, θα θυμάται σίγουρα η τράπεζα μέσω της τεχνολογίας!

7. Επιστροφή στην ποιότητα!
Δίνουμε αξία σε αγορές που είναι ποιοτικές, σε προϊόντα που διακρίνονται για την αντοχή τους, κερδίζουμε μακροχρόνια. Δε χρειάζεται να πούμε μάρκες κτλ. Ένα αυτοκίνητο (για παράδειγμα) αν είναι λίγο ακριβότερο από ένα άλλο αλλά έχει αποδείξει ότι διαρκεί για χρόνια σε καλή κατάσταση, το προτιμούμε. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συνήθεια μάς κάνει να προστατεύουμε την τσέπη μας!

8. Φάκελος αποταμίευσης – κουμπαράς.
Ανάλογα του τί τύπος καταναλωτή είμαστε, η κάρτα πολλές φορές φέρνει μεγαλύτερη διάθεση για σπατάλη από ό,τι η κατοχή μετρητών! Αν μάς βολεύουν ακόμη τα μετρητά και θέλουμε να οπτικοποιούμε τελείως τις συναλλαγές μας, ας φτιάξουμε ένα φάκελο σε κάποιο συρτάρι ή σε ασφαλές μέρος, όπου θα βάζουμε στην άκρη ένα μικρό ποσό ανά μήνα ή ανά βδομάδα. Θα εκπλαγείτε όταν αποφασίσετε να τού φερθείτε σαν κουμπαρά και να τον ανοίξετε κάποια στιγμή!

9. Χρησιμοποιούμε δικά μας πράγματα, από το σπίτι!
Τα περισσότερα περιττά έξοδα που αναφέραμε, είναι έξοδα που, αν τα αθροίζαμε κρατώντας αποδείξεις και ”ημερολόγιο εξόδων” θα μας έβγαζαν από τα ρούχα μας! Καφέδες, μικρογεύματα, κάθε λογής έξοδα από περίπτερα κτλ. Πράγματα που τα έχουμε σπίτι μας και που τελικά, τα αγοράζουμε διπλάσια. Αν μπορούμε να πάρουμε στη δουλειά φαγητό ή σνακ από το σπίτι μας, ή φτιάξουμε τον καφέ μας στο σπίτι και τον πάρουμε στη δουλειά, εκεί θα δούμε μεγάλη αλλαγή στην αντοχή της τσέπης μας!

 

10. Άλλο ανάγκες, άλλος επιθυμίες.
Αν είμαστε ενήλικοι, ξέρουμε πλέον πράγματα που αφορούν όλον τον κόσμο! Δεν είναι μόνο η ενοχική ευαισθητοποίηση του ότι το 75% του πληθυσμού του πλανήτη μόλις και μετά βίας κατέχει τα απολύτως απαραίτητα ή τού λείπουν πολλά από αυτά. Πολλές μας ”ανάγκες” δεν είναι ανάγκες! Είναι επιθυμίες και μάλιστα επιθυμίες άλλων! Τα πρότυπα που βλέπουμε δεξιά και αριστερά, μάς ασκούν πίεση για υπερκατανάλωση, επιθυμώντας αγαθά που μας οδηγούν στη σπατάλη! Λίγα και καλά να έχουμε, τα υπόλοιπα είναι μάλλον εμμονές, ούτε καν επιθυμίες σύμφωνα με το tsemperlidou.

11. Παραδοσιακό μπλοκάκι προϋπολογισμού.
Ζούσαν άνθρωποι πολύ πριν από μας! Μυστικά αποταμίευσης υπήρχαν και χωρίς την τεχνολογία και τον περίπλοκο κόσμο που ζούμε. Το μπλοκάκι – σημειωματάριο που έχει μέσα τον προϋπολογισμό μας, δε θα χάσει την αίγλη του. Σημειώνουμε τα έσοδά μας, βάζουμε σε λίστα τα έξοδά μας και από εκεί και μετά, έχουμε και τον στόχο αποταμίευσης. Γράφοντας το κάθε αντικείμενο που αγοράζουμε, έχουμε τη δυνατότητα μετά να ψάξουμε για καλύτερες τιμές! Με άλλα λόγια, να μπορέσουμε να αυξήσουμε την αποταμίευση!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr