Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει θεσπέσια Τάρτα λεμόνι με πραλίνα - Για να υποδεχθούμε το Σαββατοκύριακο γλυκά (βίντεο)
Ο συνδυασμός λεμονιού με την πραλίνα φουντουκιού κάνουν αυτή την τάρτα μοναδική
Συστατικά
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. φουντούκια
2 κρόκους
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
3 κρόκους
χυμό, από 2-3 λεμόνια
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα , προαιρετικά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C στον αέρα.
Για τη βάση
Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτόν τον λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι.
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα διάμετρου 28εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση, και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε.
Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στις γεύσεις μας προσθέτουμε τους κρόκους.
Σε αυτό το σημείο εαν επιθυμούμε προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο έντονο χρώμα.
Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο.
Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα (μπουκίτσες απο σοκολάτα) και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα.
Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα τη γέμισή μας.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε.
Εαν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας απο πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία (230ο C) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές.
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr