Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει πως να φτιάξουμε απίθανη τούρτα παντεσπάνι με μους σοκολάτας

Κάντε την για γενέθλια, για το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Θα σας λατρέψουν όλοι οι καλεσμένοι!

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι

4 αυγά
130 γρ. ζάχαρη καστανή
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Δάκου
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

100 γρ. πετιμέζι Dina Nikolaou
50 ml νερό

Για την μους σοκολάτα

250 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, ψιλοκομμένη
125 γρ. γάλα φρέσκο
250 γρ. κρέμα γάλακτος Arla, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού

Για την επικάλυψη

500 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
90 γρ. ζάχαρη άχνη, Ωμέγα
1 κουτ. σούπας βανίλια, υγρή
2-3 κουτ. σούπας γάλα

Για την διακόσμηση

Βρώσιμα λουλούδια

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε ένα μεταλλικό μπολ. Τοποθετώ το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρι) και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω το μείγμα σε 3 βουτυρωμένες φόρμες διαμέτρου 20-22 εκ. και ψήνω για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 2 Για την μους: Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Βάζω τη σοκολάτα σε ένα μπολ και προσθέτω το καυτό γάλα. Αφήνω για 1 λεπτό και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή γκανάζ. Αφήνω στην άκρη για να κρυώσει και προσθέτω σταδιακά την χτυπημένη κρέμα. Ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ένα αφράτο, κρεμώδες μείγμα. Αφήνω στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

ΒΗΜΑ 3 Για την επικάλυψη: Βάζω το βούτυρο, την άχνη και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά μια μία κουταλιά γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα αλλά όχι ρευστή. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνω σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) μέχρι την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσω.

ΒΗΜΑ 4 Για το σιρόπι: Bάζω το πετιμέζι σε ένα μπολ και το αραιώνω με το νερό. Το αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 5 Συναρμολόγηση: Τοποθετώ το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφω με το αραιωμένο πετιμέζι. Απλώνω τη μισή ποσότητα μους και σκεπάζω με το δεύτερο παντεσπάνι. Ραντίζω με το πετιμέζι και απλώνω την υπόλοιπη μους. Σκεπάζω με το τρίτο παντεσπάνι και βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά. Τέλος, καλύπτω με την κρέμα της επικάλυψης και αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες. Στολίζω με βρώσιμα λουλούδια και σερβίρω.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr