Η Ντίνα Νικολάου προτείνει μια διαφορετική βασιλόπιτα με πετιμέζι, τζίντζερ & φρέσκο τυρί κρέμα - Τα αρώματα θα σας ενθουσιάσουν

Μια διαφορετική βασιλόπιτα απ’ ότι γνωρίζετε μέχρι τώρα. Το πετιμέζι, το τζίντζερ και τα άλλα αρώματα θα σας εντυπωσιάσουν. Η δροσερή επικάλυψη είναι ότι χρειάζεται για να δώσει την σωστή «κόντρα» στα έντονα αρώματα.

Υλικά

Για το κέικ

1 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι

1/2 φλιτζ. τζαγιού βραστό νερό

3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 – 3 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¾ φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
1 κουτάκι βανίλια, σκόνη
2 αβγά μεγάλα
 

Για την επικάλυψη
100 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
3 φλιτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
 

Για τη διακόσμηση
Φρέσκα ή κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Διαδικασία
 

ΒΗΜΑ 1: Για το κέικ: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C βαθμούς. Βουτυρώνω μια φόρμα 22-24 εκ.
 

ΒΗΜΑ 2: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το πετιμέζι, το νερό, το αλάτι, τα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο) και τη σόδα. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν όλα τα υλικά.
 

ΒΗΜΑ 3: Προσθέτω τα αυγά χωρίς να σταματήσω το χτύπημα και το ηλιέλαιο. Μόλις αναμειχθούν όλα τα υλικά προσθέτω το αλεύρι και τη βανίλια. Δουλεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρευστό, σκούρο μείγμα.
 

ΒΗΜΑ 4: Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνω στην άκρη για 5-10 λεπτά. Ξεφορμάρω το κέικ και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
 

ΒΗΜΑ 5: Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση: Βάζω στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αν έχω χρόνο, βάζω την κρέμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
 

ΒΗΜΑ 6: Αδειάζω την κρέμα επάνω στο κρύο κέικ και απλώνω με μια σπάτουλα, καλύπτοντάς το ολόγυρα. Τέλος, στολίζω τη βασιλόπιτα με κόκκινα φρούτα και ζαχαρένια διακοσμητικά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr