Μια 30χρονη Αμερικανίδα προσφέρει το νεφρό της στον Αθηναίο Μιχάλη Χέλμη - Μια ιστορία αλτρουισμού
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν την πρώτη Διηπειρωτική Διασταυρούμενη Μεταμόσχευση Νεφρού (Kidney Paired Donation), γράφοντας έτσι ένα σημαντικό κεφάλαιο στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν την πρώτη Διηπειρωτική Διασταυρούμενη Μεταμόσχευση Νεφρού (Kidney Paired Donation), γράφοντας έτσι ένα σημαντικό κεφάλαιο στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.
Την ανακοίνωση του ιστορικού γεγονότος έκανε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλης Κασκαρέλης σε Διεθνή Συνέντευξη Τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον.
Το πρόγραμμα, που μέχρι στιγμής έχει σώσει έναν νεφροπαθή στην Ελλάδα και τέσσαρες άλλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε με την θαρραλέα απόφαση που αλτρουιστικά πήρε η Ελίζαμπεθ Γκρέη (Elizabeth Gray), μια τριαντάχρονη κάτοικος της Οκλαχόμα, να δωρίσει ένα νεφρό της σε κάποιον άγνωστο προς εκείνην Αθηναίο, τον Μιχάλη Χέλμη. Σε αντάλλαγμα, η σύζυγος του λήπτη, Ντόρα Παπαϊωάννου-Χέλμη, υποσχέθηκε να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να δωρίσει ένα από τα δικά της νεφρά, κάτι το οποίο και ήδη έκανε θέτοντας έτσι σε κίνηση αλυσιδωτές μεταμοσχεύσεις που έσωσαν πέντε ζωές και αναμένεται να σώσουν τουλάχιστον δύο ακόμα, σύντομα.
Ο Μιχάλης και η Ντόρα Χέλμη
Η Διηπειρωτική Διασταυρούμενη Μεταμόσχευση Νεφρού θεωρείται ένα τεράστιας σημασίας βήμα που δυνητικά ανοίγει την πόρτα για την διάσωση της ζωής χιλιάδων νεφροπαθών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρώπη και Ευρασία, Πρέσβης ΄Ερικ Ρούμπεν (Eric Ruben), που εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι το επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης που διατηρείται ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Με έκδηλη συγκίνηση ο κ. Ρούμπεν υπενθύμισε ότι ο πεθερός του, Ρίτσαρντ Σίμονς (Richard Simmons), ήταν πρωτοπόρος γιατρός στον τομέα μεταμόσχευσης νεφρού την δεκαετία 1970, ενώ η πεθερά του, Ρομπέρτα Σίμονς (Roberta Simmons), δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για την κοινωνική διάσταση της αλτρουιστικής δωρεάς νεφρών, από ζώντες δότες.
Η διαδικασία, που στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστή ως Kidney Paired Donation, ακολουθείται σε περιπτώσεις στις οποίες νεφρό από έναν υποψήφιο δωρητή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν τεθεί για την μεταμόσχευσή του σε κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο λήπτη. Λόγου χάριν θεωρείται ασυμβίβαστο όταν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον δωρητή και τον λήπτη σε κατηγορίες όπως η ομάδα αίματος, η ιστοσυμβατότητα, η ηλικία και το σωματικό βάρος. Στις περιπτώσεις λοιπόν κατά τις οποίες τα κριτήρια δεν είναι ισοδύναμα ο δότης υπόσχεται να προσφέρει νεφρό του σε έναν άγνωστο προκειμένου ο νεφροπαθής τον οποίο επιθυμεί να βοηθήσει να μπορεί να λάβει το νεφρό που έχει ανάγκη από κάποιον άλλο άγνωστο, που επίσης ανήκει στο πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως και φορές κατά τις οποίες η όλη διαδικασία ξεκινά από πρόσωπα που αλτρουιστικά προσφέρουν ένα νεφρό τους για μεταμόσχευση προκειμένου να σώσουν την ζωή κάποιου άλλου.
Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης
«Η κοινή αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει την μεγάλη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα άτομο», τόνισε ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης ο οποίος και πρόσθεσε: «Με τον κόσμο γύρω μας να αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες μερικές φορές φαίνονται ανυπέρβλητες, τέτοιες περιστάσεις επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το κοινό μας μέλλον. Ελπίζω αυτή να ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στην συνέντευξη τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία πήραν επίσης μέρος διάφοροι δωρητές και λήπτες περιλαμβανομένης της Ελίζαμπεθ Γκρέη, που ξεκίνησε την διαδικασία, του Μιχάλη Χέλμη, ο οποίος ζει τώρα με το νεφρό που αυτή του δώρισε, και της συζύγου του, Ντόρας, που όχι μόνον πρόσφερε σε αντάλλαγμα ένα δικό της νεφρό, αλλά έκανε και μια ολόκληρη εκστρατεία για να πετύχει την αλλαγή της Νομοθεσίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του σχετικού προγράμματος στην Ελλάδα. Ήταν επίσης εκεί ο Τσάρλς Ριπλ (Charles Ripple), λήπτης του νεφρού της Ντόρας Χέλμη.
Χειρούργος Μάικλ Ρής
Άλλος ομιλητής στην συνέντευξη τύπου ήταν ο καθηγητής Μάϊκλ Ρης (Michael Rees), Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάϊο και Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Συμμαχία για Διασταυρούμενες Μεταμοσχεύσεις». Στην αλυσίδα μεταμοσχεύσεων που δημιουργήθηκε συμμετείχαν και άλλα πέντε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην συνέντευξη παρέστησαν και άλλοι γιατροί που συνδέθηκαν άμεσα με τις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις νεφρών, περιλαμβανομένων των Μάνες Γκούπτα (Manesh Gupta), Μαίρης Έντζ (Mary Eng) και Μάϊκλ Μάρβιν (Michael Marvin), χειρούργων του Νοσοκομείου Πήντμοντ (Piedmont) του Κολοράντο, του Γενικού Νοσοκομείου του Κολοράντο και της Κλινικής Σκρίπτς, αντίστοιχα καθώς επίσης και από την Αθήνα ο Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ιωάννης Μπολέτης, ο νεφρολόγος θεράπων ιατρός του Μιχάλη Χέλμη, Δημήτρης Μουτζούρης και ο δικηγόρος του ζεύγους Χέλμη, Βασίλης Αθανασίου, που μαζί με την ελληνική κυβέρνηση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση.
Πηγή: voanews
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr