Μήπως η υπερβολική θετικότητα είναι τοξική;
Μάθε τι είναι και αν το κάνεις κι εσύ
Ακούμε συχνά ότι όταν είμαστε θετικοί σαν άνθρωποι, βλέπουμε πιο εύκολα τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Αποδεικνύεται όμως πως δεν ισχύει απόλυτα. Η ανταπόκριση στα αρνητικά συναισθήματα με τη γνωστή φιλοσοφία του μισογεμάτου ποτηριού είναι γνωστή ως τοξική θετικότητα (ή αρνητική θετικότητα), ένας όρος που εμφανίστηκε πρόσφατα online, μετά από μία ανάρτηση στο Instagram από την ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Όταν κάποιος ανταποκρίνεται στα όχι και τόσο ευχάριστα νέα σου με απεριόριστη θετικότητα και ατάκες του τύπου "Θα το ξεπεράσεις", μπορεί να νιώσεις ότι τα συναισθήματά σου δεν είναι έγκυρα ή ότι, αν δεν προχωρήσεις αμέσως, κάτι πάει λάθος με σένα.
Σκέψου το: Εάν μιλάς για ένα πρόβλημα που δεν έχει σαφή λύση - ας πούμε ένα ζήτημα υγείας ή μια περίπλοκη οικογενειακή σχέση - θέλεις κάποιον να σου λέει εμψυχωτικές ατάκες ή μήπως θέλεις κάποιον να σε ακούσει και να αναγνωρίσει ότι περνάς μία δύσκολη φάση;
Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει τοξική θετικότητα, μπορεί να το πράξεις χωρίς να το σκεφτείς. Όταν οι άνθρωποι για τους οποίους νοιαζόμαστε είναι αναστατωμένοι, το πρώτο μας ένστικτο είναι να τους επαναφέρουμε στον συνήθη και ευτυχισμένο εαυτό τους. Κάνοντάς το όμως αυτό δεν τους δίνουμε το χώρο που θα χρειαζόταν να επεξεργαστούν τι συμβαίνει στον δικό τους χρόνο. Ένας καλός κανόνας δεν είναι να προσπαθήσεις να "διορθώσεις" το πώς αισθάνονται, αλλά αντίθετα να τους ενημερώσεις ότι είσαι εκεί γι 'αυτούς, ανεξάρτητα από τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Κάτι εξίσου σοβαρό είναι ότι μπορεί να εφαρμόζεις την τοξική θετικότητα στον εαυτό σου. Εάν έχεις τιμωρηθεί μέσα σου για το πώς αισθάνεσαι, ίσως να μην ακούς κάποια συναισθήματα. Ίσως πρέπει πραγματικά να θρηνήσεις έναν χωρισμό ή να κάνεις μια δύσκολη συζήτηση με τον σύντροφό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποβάλεις πλήρως τη θετική σκέψη, αλλά να αναγνωρίσεις την αξία ενός πλήρους συναισθηματικού φάσματος. Μερικές φορές πρέπει απλά να δεις το ποτήρι μισοάδειο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr