Ο Άκης Πετρετζίκης μας ενθουσιάζει: Μοσχομύρισε το σπίτι με την χριστουγεννιάτικη εκδοχή της γαλλικής Galette με μήλα & κανέλα
Οι γαλλικές galette είναι ανοιχτές πίτες που τις γεμίζουμε με τα αγαπημένα μας υλικά και τις διπλώνουμε με το χέρι
Συστατικά
Για τη ζύμη
190 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
30 γρ. νερό
Για τη γέμιση
2 μήλα κόκκινα
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. αλεύρι μαλακό
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Για το σερβίρισμα
100 γρ. dulce de leche
παγωτό βανίλια
φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να αποκτήσει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο, λείο και κολλώδες ζυμάρι.
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Αλευρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε κύκλο διαμέτρου 26 εκ.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και αφαιρούμε τα κουκούτσια με τον αποπυρηνωτή. Κόβουμε στη μέση τα μήλα και στη συνέχεια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
Βάζουμε τις φέτες των μήλων σε ένα μπολ μαζί με την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε τα μήλα σε σχήμα σπείρας πάνω στο ζυμάρι αφήνοντας 2 εκ. κενό από την άκρη.
Τυλίγουμε προς το κέντρο το ζυμάρι που εξέχει ώστε να καλύψει μια μικρή επιφάνεια από τα μήλα.
Μεταφέρουμε τη galette σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε τη galette με dulce de leche και 1 μπάλα παγωτό βανίλια, γαρνίροντας με λίγα φύλλα δυόσμου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr