Γιορτινές γαστρονομικές δημιουργίες από τον Άκη Πετρετζίκη - Χριστουγεννιάτικα brownies με κεράσια γλασέ

Υπέροχη συνταγή!

Συστατικά

Για τα brownies

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 20 γρ. κακάο
  • 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο, +έξτρα για άλειμμα
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. κεράσια, γλασέ
  • 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 170 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό

Για τα δέντρα

  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C  στον αέρα.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 20x30 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλάγια.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ το οποίο το τοποθετούμε πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει.
  • Με μία μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει ελαφρά.
  • Πιο εύκολα ακόμα μπορούμε να τα λιώσουμε στα μικροκύματα.
  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά τα αυγά.
  • Όταν τα αυγά αφρατέψουν προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με την λιωμένη σοκολάτα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  • Προσθέτουμε τα κεράσια, τα καρύδια και ανακατεύουμε ελάχιστα ακόμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω διάσπαρτα ρίχνουμε κουταλιές από το αρωματικό μείγμα.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι το μπράουνι να είναι τραγανό αλλά στο κέντρο να είναι ακόμα μαλακό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως κατά προτίμηση πάνω σε μία σχάρα.

Για τα δέντρα

  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλια και το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και το χρώμα να πάει παντού.
  • Σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής τοποθετούμε κορνέ (μύτη) με σχήμα αστεράκι και στη συνέχεια αδειάζουμε εκεί το μείγμα.

Για το στήσιμο

  • Όταν το μπράουνι κρυώσει καλά κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια στα οποία από πάνω με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε τα δέντρα.
  • Έχοντας τη μύτη όρθια πιέζουμε έτσι ώστε να πέσει μια ποσότητα χωρίς να κοπεί και σταδιακά μειώνουμε την ροή.
  • Τραβάμε απότομα στο έτσι ώστε στο τέλος να δημιουργήσουμε μια μακρόστενη μύτη.
  • Λιώνουμε την λεύκη σοκολάτα και την τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Κόβουμε ελάχιστα τη μύτη και επάνω σε λαδόκολλα σχεδιάζουμε αστεράκια με τη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στην κορυφή των δέντρων.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr