Σφολιατίνια με κρέμα κάστανο- Ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ντίνα Νικολάου

Ανάλαφρα σφολιατίνια με «τρυφερή» κρέμα κάστανο. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να ψήσετε περισσότερα σφολιατίνια και να τα γεμίσετε με κρέμα πατισερί, κρέμα μπουγάτσας, lemon curd ή ότι άλλο θέλετε.

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο ζύμης σφολιάτα βουτύρου Γαλλικού τύπου, ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ

40 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

50 γρ. ζάχαρη καστανή

Για την κρέμα κάστανο

150 γρ. κρέμα κάστανο (θα την αγοράσετε έτοιμη στο σούπερ μάρκετ)

150 γρ. σαντιγί

150 γρ. τυρί κρέμα

1 κουτ. σούπας βανίλια

Για τη διακόσμηση

Κόκκινα φρούτα

Μαρόν γλασέ

Σιρόπι καραμέλα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τα σφολιατίνια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αλείφω με λίγο βούτυρο 4 στρογγυλά ταρτάκια, διαμέτρου 12-14 εκ.

ΒΗΜΑ 2 Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγω το φύλλο σφολιάτας με την στενή πλευρά προς το μέρος μου. Με ένα μαχαίρι, κόβω τη σφολιάτα, κάθετα στη μέση, δημιουργώντας 2 μακριές και φαρδιές λωρίδες. Με ένα χοντρό πλάστη, ανοίγω το πρώτο κομμάτι σφολιάτας σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται. Αλείφω με λιωμένο βούτυρο και τυλίγω σε ρολό. Με το μαχαίρι, κόβω το ρολό κάθετα στη μέση, δημιουργώντας δύο μακριές λωρίδες. Τυλίγω την κάθε λωρίδα σε σαλίγκαρο και τη μεταφέρω σε βουτυρωμένο ταρτάκι. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας. Αλείφω τα στριφτά σφολιατάκια με όσο βούτυρο έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Αποσύρω από το φούρνο, ξεφορμάρω τα ρολάκια και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν.

ΒΗΜΑ 3 Για την κρέμα κάστανο: Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και «δουλεύω» με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρω την κρέμα κάστανο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

ΒΗΜΑ 4 Για το σερβίρισμα: Γεμίζω τα σφολιατάκια με κρέμα κάστανο, σκορπίζω λίγα μαρόν γλασέ, κόκκινα φρούτα και ραντίζω με λίγο σιρόπι καραμέλα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr