Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει μια συνταγή από την Ασία - Noodles με θαλασσινά
Τι νόστιμο πιάτο...
Συστατικά
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 20 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο
- 12 γαρίδες, Νο1, καθαρισμένες
- 10 μύδια, με κέλυφος
- 12-15 χουρμάδες, αποξηραμένους, απυρήνωτους
- 50 γρ. σάλτσα σόγιας
- πιπέρι
- 1.500 γρ. νερό
- 200 γρ. νουντλς, ρυζιού
- 3 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες, για το σερβίρισμα
- φύλλα κόλιανδρου, για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες πάχους 1 χιλιοστό και τηγανίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Αφαιρούμε από το γουόκ και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Στο ίδιο γουόκ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τρίβουμε το τζίντζερ.
- Σοτάρουμε στο γουόκ για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια.
- Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι γαρίδες και να ανοίξουν τα μύδια. Αφαιρούμε το ένα κέλυφος από τα μύδια.
- Μεταφέρουμε τις γαρίδες και τα μύδια σε ένα πιάτο.
- Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τους προσθέτουμε στο γουόκ.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά τη σόγια σως, το πιπέρι, το νερό και τον κύβο.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τα noodles.
- Αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σουρώνουμε τα noodles και κρατάμε τον ζωμό στο γουόκ, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα noodles σε μπολάκια μαζί με τις γαρίδες, τα μύδια και τα ραπανάκια σε φέτες.
- Μοιράζουμε τον ζωμό στα μπολάκια, διακοσμούμε με φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr