Κις μανιταριών από τον Άκη Πετρετζίκη - Θα ξετρελαθείτε με την λαχταριστή της γεύση

Φτιάξτε την και εσείς... 

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για την ταρτιέρα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. μαργαρίνη, παγωμένη, κομμένη σε κυβάκια + έξτρα για την ταρτιέρα
  • 60 ml νερό
  • 2 κ.σ. γάλα

Για τη γέμιση

  • 1 πράσο
  • 300 γρ. μανιτάρια champignon
  • 200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 αβγά, μέτρια

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
 
 
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι, το αλάτι, τη μαργαρίνη, και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή βρεγμένης άμμου.
  • Προσθέτουμε το νερό, το γάλα, και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. 
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. 
  • Αλείφουμε μια ορθογώνια ταρτιέρα 20x30 εκ. με λίγη μαργαρίνη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτας, με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από αυτές της ταρτιέρας. 
  • Μεταφέρουμε με προσοχή τη ζύμη στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματά της.
  • Τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με λαδόκολλα, και απλώνουμε από πάνω ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το ειδικό βάρος, και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε το πράσο στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. 
  • Κόβουμε τα λευκά μανιτάρια στα 4, τα πορτομπέλο σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. 
  • Τοποθετούμε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 4-5 λεπτά, μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια τον όγκο τους και να μαλακώσει το πράσο.
  • Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το προσθέτουμε στο γουόκ μαζί με αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 2-3 λεπτά. 
  • Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά και απλώνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.
  • Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και την προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αβγά, μέχρι να διαλυθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η γέμιση.
  • Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr