Η αγάπη είναι πολύ καλύτερος δάσκαλος από την βία - Aυτή, δεν πληγώνει κανέναν
Μια “ξυλιά” είναι λυπητερή.
Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που νομίζουν ότι ΄ μια καλή ξυλιά είναι ότι χρειάζεται ένα παιδί για να σταματήσει να φέρεται ανόητα΄. Το λέω με την λαϊκή έκφραση που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στον δρόμο επειδή έτσι την ακούω σε σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα και σε κοινωνικά δίκτυα. Το λέω με αυτόν τον τρόπο γιατί πιστεύω πως έτσι αντανακλά το πόσο λυπητερό είναι.
Προερχόμαστε από ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο τα παιδιά απαγορεύεται να ανοίξουν το στόμα τους, σε ένα μίγμα συστημάτων το οποίο αποπροσανατολίζει τους γονείς και δημιουργεί χάος στις σχέσεις των παιδιών. Μια μορφή του Πύργου της Βαβέλ όπου κυριαρχεί ο σχετικισμός. Όλα μπορεί να είναι καλά και όλα μπορεί να είναι κακά. Όλα εξαρτώνται.
Δεν είναι όλα αμφισβητήσιμα. Όπως σε κάθε περιβάλλον, στην εκπαίδευση υπάρχουν κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν πρέπει να περαστούν. Μία από αυτές είναι η βία.
Μια “ξυλιά” είναι βία
«Δεν χτυπάω το παιδί μου. Μόνο του δίνω μια ξυλιά μια στο τόσο ώστε να συμπεριφέρεται σωστά και να μην ξεχνάει ποιος κάνει κουμάντο.» «Στην πραγματικότητα πονάω περισσότερο εγώ από ότι εκείνο.» «Δε μου αρέσει, αλλά κάποιες φορές δεν έχω επιλογή.» Λοιπόν, πρώτα από όλα αν διδάξουμε σε ένα παιδί πως η βία ανεξάρτητα από το είδος της εξυπηρετεί στην επίτευξη ενός σκοπού, αυτό θα μάθει.
Να έχετε στο μυαλό σας πως οι πράξεις είναι αυτές που εκπαιδεύουν περισσότερο τους μικρούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να διδάσκει γρηγορότερα ή καλύτερα από τα παραδείγματα που τους δίνετε.
Επίσης, πιθανόν είναι να μην τους αρέσει να χτυπάνε τους συνεργάτες τους αργότερα, αλλά θα σκεφτούν πως οι εκπαιδευτές τους, οι γονείς ή οι δάσκαλοι επίσης το έκαναν. Στην πραγματικότητα το έκαναν αυτό , παρόλο που τους αγαπούσαν πολύ. Τότε, αυτός είναι ένας λόγος να το χρησιμοποιήσουν σε ανθρώπους που δεν συμπαθούν και πολύ, σωστά;
«Κάποιες φορές δεν έχω επιλογή.» Αυτή η φράση συνδέει την βία με την απογοήτευση. Σε αυτή την ξυλιά, ο γονιός βλέπει την απογοήτευση στον σκοπό που δεν κατάφερε να πετύχει με άλλα μέσα. Σε πολλές περιπτώσεις, οργή είναι κρυμμένη μέσα σε αυτή την πράξη λόγω της ανάγκης να περάσει κάτι δυσάρεστο. Ένα συναίσθημα που χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την απελευθέρωση του και επομένως ένα δυνατότερο χτύπημα.
Μια “ξυλιά” είναι λυπητερή.
Είναι λυπητερή, επειδή προκαλεί πόνο. Είναι λυπητερή επειδή παράγει φόβο. Λυπητερή επειδή προκαλεί δάκρυα. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, χωρίς να αφήσει κανένα μάθημα. Αυτή η τιμωρία, όπως όλες οι τιμωρίες, εστιάζει στην αρνητικότητα, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κάνετε. Ένα χτύπημα δεν προκαλεί εναλλακτική συμπεριφορά. Μπορεί να δηλώνει πως δεν πρέπει να χτυπούν τους συμμαθητές ή τους φίλους, αλλά δεν διδάσκει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν μια κριτική ή ένα αρνητικό σχόλιο.
Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μπορεί να φτάσει από το να χτυπά στο να απειλεί, να κάνει διακρίσεις, να απομονώνει ή να προσβάλλει τους άλλους. Επίσης, θα λάβει φωνές, ξυλιές ή χτυπήματα για τις παραπάνω συμπεριφορές και θα συνεχίσει να μην ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στον κόσμο.
Δικαιολογώντας την βία με την “εμπειρία”
Άλλο συνηθισμένο σχόλιο είναι «Με χτύπησαν και αποδείχθηκε εντάξει.» Ευτυχώς, κάποιες φορές οι άνθρωποι είναι εντάξει “παρόλο” κάποιων συγκεκριμένων συμπεριφορών αντί “χάρη σε αυτών.” Υπήρξε μάλλον κάποιος που τους δίδαξε ή κάποιος που θα μπορούσαν να παρατηρήσουν για να μάθουν πως πετυχαίνονται τα πράγματα. Πώς να μην χρησιμοποιούν την βία ως μορφή διαπραγμάτευσης.
Να έχετε στο μυαλό σας πως αυτό είναι το θέμα, τίποτα άλλο. Ευτυχώς, είναι πολύ σπάνιο να έχει κάποιος τραύμα από ένα χτύπημα. Αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε ένα παιδί σωστά χωρίς βία. Ωστόσο, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη υπομονή, περισσότερη σκέψη και χρόνο που πρέπει να μοιραστείτε με το παιδί. Ποιοτικό χρόνο, όχι μόνο τον χρόνο που σας μένει μετά την δουλειά, μετά από τον καθαρισμό του σπιτιού, μετά το σιδέρωμα ή μετά από τα ψώνια αναφέρει το Awaken.
Απαιτεί να δώσετε προσοχή στο τι κάνουν, όχι μόνο σε αυτά που υπερβαίνουν τα όρια της ευαισθησίας και σας ενοχλούν. Αυτά που τους λέτε όχι μόνο όταν δεν συμπεριφέρονται σωστά ή όταν εξαντλούν την υπομονή σας.
Αν το κάνετε αυτό, οι ξυλιές θα εξαφανιστούν, επειδή δεν θα είναι αναγκαίες. Δεν θα χρειάζεστε τόσο δραστικά μέτρα ώστε να ισιώσετε τον κορμό ενός δέντρου που έχει λυγίσει πάρα πολύ. Αντιθέτως, θα το έχετε κάνει με αγάπη, σε κάθε ίντσα του που έχει μεγαλώσει.
Αυτό δεν θα πληγώνει κανέναν. Σκεφτείτε, υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό; Επιπλέον, τα παιδιά έχουν και αυτά τις δικές τους σημαντικές υποθέσεις…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr