Women Forum - Digital Edition: “Πολυμορφία & Συμπερίληψη - Diversity & Inclusion” - «Δεν είναι Okay να μην υπάρχει ισοτιμία στην στελέχωση των επιχειρήσεων»
Δημόσιος & ιδιωτικός τομέας να υιοθετήσουν πολιτικές διαφορετικότητας και συμπερίληψης για αύξηση του ΑΕΠ και κερδοφορία.
Ειδήσεις και ενδιαφέροντα συμπεράσματα με επίκεντρο την «Διαφορετικότητα & την Συμπερίληψη» ανέκυψαν στο Women Forum- Digital Edition με την συμμετοχή 14 αξιόλογων Ελληνίδων και ενός expert από τον χώρο του HR.
Οι ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν με εκτενείς εισηγήσεις τους εκθέσεις & έρευνες , ποσοστά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την αύξηση της απόδοσης και των κερδών όσων επιχειρήσεων επιλέγουν την ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών η ενθαρρύνουν την γυναικεία ηγεσία.
Εάν οι γυναίκες διαδραμάτιζαν τον ίδιο ρόλο καταδεικνύεται σε ελληνικές και διεθνείς μελέτες με τους άνδρες στην αγορά εργασίας, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Στο WOMEN FORUM συζητήθηκαν τα θέματα αυτά μέσα από την πρακτική οπτική γωνία των επιχειρήσεων και πως οι ίδιες και με ποια ειδικά προγράμματα και εργαλεία προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν.
Το WOMEN FORUM – Digital Edition, διεξήχθη την Τρίτη 08 Ιουνίου 2021 με συντονίστρια την δημοσιογράφο - eirinika.gr & madeingreece.news, Ειρήνη Νικολοπούλου και οργανώτρια εταιρεία την CLEON Conferences & Communications (www.cleon.gr).
Το Forum ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία της Γιάνναs Χορμόβα, Γ. Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας:
«Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στο πεδίο αυτό, υλοποιείται ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνέργειες, αλλά και προγράμματα για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και για την εργασιακή επανένταξη νέων μητέρων. Εργαζόμαστε, λοιπόν, συστηματικά για την επίτευξη του στόχου, καθώς είναι σαφές πως από την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον εργασιακό στίβο δεν θα ωφεληθούν μόνον οι ίδιες, αλλά και οι επιχειρήσεις και η κοινωνία ολόκληρη».
Η Ιωάννα Λαγουμίδου, Lawyer LLM, Legal Counsel ICT Law, IP Law Mediator & Arbitrator, Former President BPW ATHENS, Vice President HAWCT στην ομιλία της τόνισε ότι «Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά.
Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι οι αξίες που δημιουργούν πλουραλιστικό δυναμικό εργαζομένων στις επιχειρήσεις, πυροδοτούν την παραγωγή νέων ιδεών, την καινοτομία, την παραγωγικότητα και εν τέλει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτών».
Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Diversity & Inclusion στον χώρο εργασίας» η Ηρώ Αθανασίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ανάφερε ότι το “Global Gender Gap report του 2020 αναδεικνύει ότι με τους ρυθμούς που προχωράμε σήμερα, η ισότητα των φύλων δεν θα επιτευχθεί για τα επόμενα 135,6 χρόνια!
Δυστυχώς, ο COVID 19 επιβράδυνε τους ήδη ασθενικούς ρυθμούς. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι ότι στους τομείς που στο μέλλον θα έχουν μεγάλη ζήτηση και υψηλές αμοιβές στην αγορά εργασίας, όπως, το Cloud Computing, Data Engineering, AI, κλπ. οι γυναίκες υπόεκπροσωπούνται σημαντικά. Μόνο 2 από τις 8 δουλείες του μέλλοντος έχουν ίση εκπροσώπηση των φύλων.
Όμως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα! Στην Ελλάδα πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την ποσόστωση του 25% των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών. Αρκεί σύντομα, να προχωρήσουν οι εταιρίες αυτές και με γράμμα αλλά κυρίως με το πνεύμα του νόμου.
Επίσης ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας έχει αρχίζει και αλλάζει και μάλιστα φιλοδοξεί να πρωτοπορήσει στις εξελίξεις και ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών στα ΔΣ και στις ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και ανήκουν στον όμιλο της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο). Στο ίδιο το Υπερταμείο αλλά και στις θυγατρικές του τα ποσοστά των γυναικών στα ΔΣ είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο των εισηγμένων που μόλις ξεπερνάει το 13%!
Επίσης προγραμματίζει πολιτικές και δράσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική ίσων αμοιβών, ένταξη ΑΜΕΑ, καθώς και χρηματοδότηση κέντρων τεχνολογίας για κορίτσια. Έτσι ο Δημόσιος τομέας θα γίνει πιο ελκυστικός σε νέους ανθρώπους και ταλέντα, και ειδικά σε millennials που το 2025 θα αποτελούν το 75% των εργαζομένων.
Οι millennials απαιτούν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια.‘
Η Ρομίνα Σιατερλή, Policy and Communications Excellence Lead, Roche δήλωσε: «Για εμάς στη Roche, η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας δεν είναι απλώς μια υποχρέωση στο πλαίσιο της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια στρατηγική επιλογή, η οποία μας επιτρέπει να βρισκόμαστε πιο κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες των ασθενών. Κι αυτή την επιλογή κάνουμε πράξη τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου «ευέλικτου» μετασχηματισμού στις δομές διοίκησης και στην κουλτούρα μας.
Στόχος μας είναι ένα περιβάλλον το οποίο ενθαρρύνει τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, αναγνωρίζει το μοναδικό ταλέντο καθενός από εμάς και παρέχει σε όλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας».
Δρ. Ευστρατία Ζαφειρίου: Μηχανολόγος Μηχανικός, Επικεφαλής Προγραμματισμού Διαχείρισης Έργου Κατασκευής της νέας Αυτοκινητοβιομηχανίας Παραγωγής Ηλεκτρικών Αυτοκίνητων “Audi FAW NEV Company” στην Κίνα:
«Εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στην Γερμανία τα τελευταία 28 χρόνια, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες μέσα από γυναικείους συνδέσμους αλλά και στον ίδιο το χώρο της εργασίας μου για να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες τόσο όταν προσλαμβάνονται και αυτοπαρουσιάζονται όσο και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους , ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση τους».
Η Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Managing Partner Michalopoulou & Associates Lawgroup ανάφερε ότι «οι πρωτοβουλίες Diversity & Inclusion δεν είναι απλώς ένα πρόσθετο στις δραστηριότητες και στόχους μιας εταιρείας. Ο σωστός σχεδιασμός τους και η υιοθέτηση προγραμμάτων δεοντολογίας και εταιρικής συμμόρφωσης, αναδεικνύονται σε συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων, που αυξάνει την αξία τους και τις κάνει ελκυστικότερες σε επενδυτές.
Γι’ αυτό τον λόγο οι οργανισμοί παγκοσμίως εστιάζουν όλο και περισσότερο στη σύνδεση της οικονομικής τους απόδοσης με πτυχές της βιωσιμότητας (sustainability), οι οποίες περιλαμβάνουν την ποικιλομορφία και την ένταξη (diversity & inclusion), την υγεία στο χώρο εργασίας, την ασφάλεια και τη συμμετοχή των εργαζομένων».
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν πραγματικά Case Studies του Diversity & Inclusion με πρώτο το παράδειγμα της HR Head Greece & Cyprus Henkel, Θάλεια Βουβονίκου με τίτλο ομιλίας «Γυναίκες στην πρώτη γραμμή» που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «H ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών στην Henkel Hellas είναι στην καθημερινότητα μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Εταιρικών Αξιών μας.
Με συγκεκριμένες διαδικασίες υποστηρίζουμε την Πολιτική Ίσων Ευκαιριών για όλους τους εργαζομένους μας, την οποία και επικοινωνούμε κάθετα στον οργανισμό μας. Στα πλαίσια αυτά εφαρμόζουμε ειδικούς δείκτες μέτρησης, συμμετέχουμε σε ποικίλες δράσεις αφύπνισης και ενημέρωσης και- φυσικά- ξεκινώντας από τη Διοίκηση της εταιρείας μας, θεωρούμε τις αρχές Διαφορετικότητας και Ενσωμάτωσης (D&I) βασικούς πυλώνες της συνολικής Στρατηγικής μας προς την επίτευξη των Εταιρικών μας στόχων».
Στην ίδια ενότητα, η Κατερίνα Μαλάνου, Partner Lambadarios Law Firm και σχετικά με το «D&I, ο ρόλος του στις σύγχρονες ελληνικές δικηγορικές εταιρείες» μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα: «Καθώς το νομικό επάγγελμα εξελίσσεται και η δικηγορία δεν είναι πλέον μία ατομική εργασία, καθώς τα σύγχρονα ζητήματα και η πολυπλοκότητά τους επιβάλουν συνεχή κατάρτιση και εξειδίκευση, οδηγούμαστε σε συνεργασίες μεταξύ δικηγόρων.
Σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά, οι δικηγορικές εταιρείες χτίζουν ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, γνωστικά αντικείμενα και δεξιότητες για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Η δημιουργία μίας συμπεριληπτικής νομικής ομάδας χωρίς προκαταλήψεις και ανισότητες, δεν είναι μόνο αναγκαιότητα, αλλά κυρίως αποτελεί υποχρέωση όλων των νομικών που υπηρετούμε τη δικαιοσύνη και τις αρχές του κράτους δικαίου. Επιπλέον όμως αποτελεί και στρατηγικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα, στο οποίο οι δικηγορικές εταιρείες αξίζει και πρέπει να επενδύουν.
Οι ελληνικές δικηγορικές εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν τις αρχές του D&I, για να ενεργούν ως υπεύθυνες επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών και των ανθρώπων τους και να απολαύσουν τα εμπορικά οφέλη του».
Σημαντική η συμβολή του μοναδικού εκπροσώπου του ανδρικού φύλλου στο γυναικοκρατούμενο αυτό Forum, Ισίδωρου Παπαμιχάλη, HR Director, STAR Channel, ο οποίος αναφέρθηκε στους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση πολιτικών Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης στις επιχειρήσεις όπως η έλλειψη δέσμευσης από την ανώτατη διοίκηση και η αποσπασματική υλοποίηση δράσεων με σύντομη διάρκεια που δεν έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πλέγμα ενεργειών που μπορούν να αναλάβουν οι επαγγελματίες του HR για να εντάξουν τη Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως δημοσιεύοντας αγγελίες που δεν αποκλείουν υποψήφιους λόγω της διαφορετικότητας τους μέχρι την εσωτερική εξέλιξη των εργαζομένων εντός των επιχειρήσεων με ενέργειες όπως το διαρκές coaching ή mentoring των managers που αποφασίζουν γι’ αυτό.
Η Δέσποινα Δοξάκη, Σύμβουλος Δ.Σ της ΔΕΗ /Director Chief Legal Counsel HFSF, τόνισε ότι: «Οι γυναίκες να πάψουν να καταδιώκονται από το σύνδρομο της καλής μαθήτριας, να μην φοβούνται να αντιπαρατεθούν ισότιμα και να επιδιώκουν στόχους με στρατηγική προσέγγιση.
Η επαγγελματική εξέλιξη στους ρυθμούς της αγοράς, της ταχύτητας και τους χώρους εργασίας δεν αφορά μόνο σε γνώσεις αλλά σε ένα σύνολο στρατηγικού σχεδιασμού, αξιολόγησης ρίσκων, εντοπισμού ευκαιριών και παρακολούθησης και μελέτης του χώρου. Η αγορά εργασίας είναι χώρος διεθνής μη περιορισμένος από σύνορα άρα η έκθεση στις προκλήσεις είναι αναπόφευκτη και επιδιωκτέα και το ρίσκο υπάρχει χωρίς να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Η διαφορετικότητα δεν αφορά τις τεχνοκρατικές γνώσεις που δεδομένα υπάρχουν αλλά στις έμφυτες δεξιότητες και ικανότητες του γυναικείου φύλλου να συνθέτει απόψεις και να τις μεταφέρει με ηρεμία». Τέλος επεσήμανε ότι «θα είχε νόημα να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων ή και πολιτείας για την υποστήριξη ανάπτυξης δεξιοτήτων γυναικών στα πλαίσια προσαρμογής σε νέα επαγγελματικά δεδομένα που παρακολουθούν την εξέλιξη στους τομείς εργασίας προκειμένου να αξιοποιούνται αλλά και να συμβαδίζουν με τις συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, κατά τον καλύτερο τρόπο, όλες οι ειδικές γνώσεις και δεξιότητες».
Η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου, στην εισήγησή της με τίτλο «Ποια η διαχωριστική γραμμή μεταξύ χάσματος των φύλων στον χώρο εργασίας και διαφθοράς;» αναφέρθηκε στις ποικίλες διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες παντού στον κόσμο και ιδίως οι φτωχές.
Ωστόσο, η εξάλειψη των εν λόγω διακρίσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα στις εθνικές στρατηγικές κατά της διαφθοράς, στις ατζέντες των ερευνητών ή στη στατιστική παρακολούθηση. Η πανδημία του Covid-19 έχει διευρύνει ασύμμετρα το προϋπάρχουν χάσμα μεταξύ των φύλων, παρόλο που οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της κρίσης. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές, ότι τόσο οι ηγέτες όσο και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές και ισότιμες ως προς τα φύλα οικονομίες.
Στην τρίτη ενότητα με θέμα: «Η γυναίκα στην αγορά εργασίας σήμερα – Equal Salary, η Έλενα Σπανού: Senior Legal & Compliance Consultant, Selby Jennings Berlin, αναφέρθηκε στις διαδικασίες πρόσληψης στο δικηγορικό επάγγελμα και πως αυτές επηρεάζονται από το D&I το οποίο εφαρμόζει η εταιρεία της.Η Νίκη Αλεξάνδρου, Counsel, Norton Rose Fulbright Greece - Lean In Network Greece (Athens) Regional Co-leader, Certified Leadership coach (ICF), με τίτλο ομιλίας
«Έμφυλη Ισότητα σαν μοχλός ανάπτυξης και κερδοφορίας μιας επιχείρησης», υπογράμμισε ότι: «Τα τελευταία χρόνια πολλοί αναγνωρισμένοι διεθνείς οργανισμοί και εταιρείες συμβούλων αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης ως καθοριστικούς παράγοντες στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μιας επιχείρησης.
Στην παρουσίαση αυτή, η Νίκη Αλεξάνδρου μοιράστηκε μαζί μας πολλές πρόσφατες μελέτες από διεθνείς οργανισμούς που υποδεικνύουν το συσχετισμό της έμφυλης ισότητας στη διοίκηση της εταιρείας (γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας & C-suite) με την ανάπτυξη και επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και καλύτερων αποδόσεων (EBIT, πορεία μετοχής, ROE).
Στην τέταρτη ενότητα «Η δέσμευση της Διοίκησης – Η δημιουργία προγράμματος – Τα αποτελέσματα», η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστασία Στάμου, τόνισε ότι: «Από τον Ιούλιο 2021 η συμμετοχή του υποεκπροσωπούμενου φύλου στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 25% τουλάχιστον. Χρειάζεται όμως σε κάθε περίπτωση να γίνει συνείδηση ότι οι διοικήσεις χρειάζονται δεξιότητες και ταλέντο και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αποκλείονται μόνο λόγω του φύλου τους».
Τέλος, η Άλκηστης Πετροπάκη, General Manager, Advance Gender Equality in Business – Switzerland δήλωσε πολύ σωστά ότι: «Για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε το ταξίδι προς έναν επιχειρηματικό κόσμο με ισότητα των δύο φύλων, οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα που επιδιορθώνουν το σύστημα, όχι τις γυναίκες.
Υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι για να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες στο management: 1.Με προσλήψεις, 2. Με διατήρηση των υπαρχόντων και 3. Με προαγωγές περισσότερων γυναικών. Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να επανασχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι γυναίκες να έχουν ίσες πιθανότητες.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πρέπει να αναλύσουν σε ποιο στάδιο ωριμότητας φύλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και να εφαρμόσουν τις σωστές πρωτοβουλίες για το επίπεδο ωριμότητας τους σύμφωνα με τα ευρήματα ή το Advance Gender Intelligence Report: Gender Intelligence - We advance».
Το WOMEN FORUM, τελέσθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, της BPW Athens & της HELLENIC ASSOCIATION OF WOMEN
Ασημένιοι Χορηγοί του Forum η εταιρείες: ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η HENKEL και η ICAP Group Εταίρος Επικοινωνίας η εταιρεία Reputation Unique (R-U) και Χορηγοί Επικοινωνίας οι: STAR.GR, Mononews, INSURANCE DAILY NEWS, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING, Crisis Monitor, Επιχειρώ, Portraits, jenny.gr, SAY yes to the press και eirinika.gr και madeingreece.news
Για να δείτε το έντυπο του Forum: https://cleon.gr/files/women-2021/book.pdf
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr