Πως μπορούμε να απολαύσουμε τις τηγανητές μας πατάτες πιο υγιεινά; - Οδηγίες, ώστε να κάνετε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό

Οι Τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων!

 

Εσείς όμως γνωρίζετε πως θα κάνετε τις τηγανητές πατάτες πιο νόστιμες και πιο υγιεινές;

Ωστόσο, όσο νόστιμες κι αν είναι, οι τηγανητές πατάτες δεν θεωρούνται και από τα πιο υγιεινά εδέσματα, γιατί ο τρόπος παρασκευής τους μας επιβαρύνει με βλαβερές για την υγεία μας ουσίες που παράγονται κατά το τηγάνισμα, αλλά και με πολλές θερμίδες λόγω του λαδιού που απορροφούν.

Πως μπορούμε να απολαύσουμε της τηγανητές μας πατάτες ποιο υγιεινά;

Η θερμοκρασία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα οξείδωσης των ελαίων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Οδηγίες, ώστε να κάνετε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό:

  • Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.

  • Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
  • Στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.
  • Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
  • Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.

Με αυτό τον τρόπο τηγανίσματος, οι πατάτες απορροφούν λιγότερο λάδι.

Επίσης, μπορείτε να:

  • Βάλετε πολύ λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, τόσο όσο να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνειά του αναφέρει το logodiatrofis.
  • Φροντίσετε να φτάσει σε μέτρια θερμοκρασία (160° C). Απομακρύνετε το τηγάνι από την εστία αν αρχίσει να καπνίζει. Φτιάξτε μία τηγανιά μόνο και ποτέ δεύτερη στο ίδιο λάδι.

Πως οι τηγανητές πατάτες γίνονται πιο νόστιμες;

  • Όσο πιο φρέσκες είναι οι πατάτες τόσο πιο νόστιμες γίνονται.

  • Όσο πιο ομοιόμορφα είναι κομμένες τόσο πιο ομοιόμορφα θα είναι και ψημένες.
  • Μην τις καταναλώνετε όταν είναι πολύ μαλακές ή έχουν βγάλει ρίζες και κυρίως όταν έχουν πρασινίσει, γιατί, όπως και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού (φύλλα, βλαστοί), περιέχουν σολανίνη, που είναι δηλητηριώδης ουσία.
  • Διατηρήστε τις σε μέρος σκοτεινό και δροσερό που να αερίζεται καλά.
  • Στην αγορά, θα βρείτε λευκόσαρκες και κίτρινο σάρκες πατάτες. Στην Ελλάδα, οι κιτρινόσαρκες θεωρούνται και οι καλύτερες για το μαγείρεμα.

Μια ακόμη διατροφική απειλή που έχουν οι τηγανητές πατάτες είναι το ακρυλαμίδιο.

Τι πρέπει να κανείς για να μειώσεις την ποσότητα ακρυλαμιδίου, τουλάχιστον, στις σπιτικές τηγανητές πατάτες.

  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο.
  • Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε, βάλτε τις σε κρύο νερό για 30΄. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
  • Φροντίστε κατά το τηγάνισμα η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175° C.
  • Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
  • Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr