Βίντεο Τόκιο 2020: Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Οι Έλληνες αθλητές που πάνε για μετάλλιο (φώτο)
Μια διαφορετική τελετή έναρξης λόγω της πανδημίας - Έφτασε στο Τόκιο η Ολυμπιακή Φλόγα
Μία διαφορετική Τελετή Εναρξης, ετοιμάζουν για σήμερα (23/7, 14:00 ώρα Ελλάδας) οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η πανδημία του κορωνοϊού, που οδήγησε στην αναβολή για έναν χρόνο της κορυφαίας διοργάνωσης κι εξακολουθεί να πλήττει την ανθρωπότητα και φυσικά την Ιαπωνία, έχει υποχρεώσει τους ιθύνοντες να περιορίσουν το θέαμα και τις θεματικές ενότητες στην Τελετή Έναρξης.
Οι σχετικές προετοιμασίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το βέβαιο είναι, πως η Τελετή Έναρξης θα διεξαχθεί παρουσία μόλις μερικών εκατοντάδων αξιωματούχων και «υψηλών» προσκεκλημένων. Στην καθιερωμένη παρέλαση και στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αθλητές από τους σχεδόν 10.000 που θ΄ αγωνισθούν στο Τόκιο, ενώ γενικότερα η ατμόσφαιρα θα είναι πιό «συγκρατημένη» και «μετριοπαθής» σε σχέση με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές, θα είναι μία τελετή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «συντονισμένοι με την κατάσταση της υγείας» και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θέλουν την Τελετή Έναρξης, ως μια στιγμή «ενσυναίσθησης» για να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» του κόσμου του αθλητισμού, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019.
Ενα μέρος της τελετής θα είναι αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους, σχεδόν 18.500 νεκρούς.
Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία και στον πολιτισμό της Ιαπωνίας, καθώς και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού.
Οι λεπτομέρειες της βραδιάς, παραμένουν μυστικές μέχρι το τέλος, αλλά σε ένα βίντεο από τις πρόβες που μαγνητοσκοπήθηκαν από ντόπιους κατοίκους, φαίνονται εικόνες ενός επίγειου πλανήτη και ακούγονται οι στίχοι του τραγουδιού «Imagine», που... προβάλλονται στον ουρανό.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, Επίτιμου Προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στην χώρα.
Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα, το 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαπόρο, το 1972.
Ολυμπιακοί Αγώνες - Ελληνική αποστολή: Οι 83 αθλητές που θα αγωνιστούν στο Τόκιο
Ο κορωνοϊός πέρα από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων πέρσι έφερε και την αναβολή σε πολλές προκρίσεις. Έτσι, ακόμα και την τελευταία στιγμή είχαμε ανακατατάξεις στις Ολυμπιακές προκρίσεις.
Τρανό παράδειγμα ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο σπουδαίος γυμναστής κατάφερε στο παραπέντε να εξασφαλίσει την πρόκριση μετά από σχεδόν αψεγάδιαστη προσπάθεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα σχεδόν ένα μήνα πριν τους Αγώνες.
Συνολικά, 83 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 18 διαφορετικά αγωνίσματα. Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, εκείνη του Ρίο, η αποστολή μας είναι μικρότερη κατά 12 αθλητές, αλλά θα υπάρχει εκπροσώπηση σε δύο περισσότερα αθλήματα (Τάε κβον ντο και τένις).
Επιπρόσθετα θα είναι η δεύτερη διαδοχική μετά τους Αγώνες της Βαρκελώνης που η χώρα μας θα έχει αποστολή μικρότερη των 100 αθλητών.
Ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε αυτό, πέρα από το γεγονός ότι μόνο η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατάφερε να πάρει την πρόκριση, είναι τα όρια και η διαδικασία πρόκρισης.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω του κορωνοϊού αναβλήθηκαν πολλοί αγώνες και παράλληλα τα όρια σε κάποια αθλήματα ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Για παράδειγμα στον στίβο εάν υπήρχαν τα όρια του Ρίο η αποστολή θα ήταν μεγαλύτερη μόνο από τους αθλητές που θα είχαν πιάσει τα όρια, ενώ θα υπήρχαν και άλλοι που θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη.
Οι τρεις ελληνικές ιστορικές στιγμές στο Τόκιο
Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο, σύμφωνα με το sport24.gr ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τέσσερις Έλληνες αθλητές θα γράψουν ιστορία. Η πρώτη που θα το κάνει χρονικά είναι η Ευαγγελία Ψάρρα.
Η σπουδαία αθλήτρια της τοξοβολίας θα αγωνιστεί για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα φτάσει στην κορυφή της σχετικής λίστας την Άγη Κασούμη και τον Τάσο Μπουντούρη.
Η δεύτερη ιστορική στιγμή θα έχει πρωταγωνιστές τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη, αφού για πρώτη φορά η χώρα μας θα έχει δύο σημαιοφόρους.
Για το τέλος αφήσαμε την τεράστια Αιμιλία Τσουλφά η οποία μόλις βρεθεί και τυπικά στα νερά του Τόκιο θα γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ηλικία 48 ετών.
Η ελληνική αποστολή με μία ματιά
Αριθμός αθλητών: 83
Άθλημα με περισσότερες συμμετοχές: Ο στίβος με 20
Η ομοσπονδία με τους περισσότερους αθλητές: Είναι η ΚΟΕ με 34 (12 στην κολύμβηση, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση και 13 στην εθνική πόλο των ανδρών).
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής: Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης
Οι σημαιοφόροι: Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη
Η παλιότερη: Η Ευαγγελία Ψάρρα θα αγωνιστεί για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι πρωτάρηδες: Οι 43 από τους 83 θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μεγαλύτερη σε ηλικία: Η Αιμιλία Τσουλφά στα 48 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας
Μικρότερη σε ηλικία: Η Κρυσταλένια Γιαλαμά η οποία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς πριν καν συμπληρώσει τα 17 της χρόνια.
Ολυμπιονίκες που συμμετέχουν: Αιμιλία Τσουλφά, Κατερίνα Στεφανίδη, Άννα Κορακάκη, Λευτέρης Πετρούνιας, Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Στίβος (20)
Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
Ελένη Πόλακ - επί κοντώ
Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
Μίλτος Τεντόγλου – μήκος
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - 20χλμ βάδην
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ - 50χλμ βάδην
Παναγιώτα Τσινοπούλου - 20χλμ βάδην
Κυριακή Φιλτισάκου - 20χλμ βάδην
Κώστας Δουβαλίδης - 110 μ. εμπ.
Κώστας Φιλιππίδης - επί κοντώ
Εμμανουήλ Καραλης - επί κοντώ
Μιχάλης Αναστασάκης - σφυροβολία
Χρήστος Φραντζεσκάκης - σφυροβολία
Ραφαέλα Σπανουδάκη - 100 μ./200 μ.
Ελισάβετ Πεσιρίδου - 100 μ. εμπ.
Ειρήνη Βασιλείου - 400μ.
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου - δισκοβολία
Σταματία Σκαρβέλη - σφυροβολία
Δημήτρης Τσιάμης - Τριπλούν
Κολύμβηση (11)
Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ. ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου – 100μ. ύπτιο
Ανδρέας Βαζαίος – 200μ. μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος – 200/400μ. μεικτή
Άννα Ντουντουνάκη – 100μ. πεταλούδα
Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης - 800μ. ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος - 800μ. ελεύθερο
4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών (Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης)
4Χ100μ μεικτή ανδρών - (Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Κώστας Μερετσόλιας)
4Χ100μ μεικτή mixed - (Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου)
Μαραθώνια κολύμβηση (1)
Άλκης Κυνηγάκης – 10χλμ μαραθώνια κολύμβηση
Πόλο (12+1)
Εθνική ομάδα πόλο ανδρών (12 μέλη αποστολής + 1 αναπληρωματικό)
Καλλιτεχνική κολύμβηση (9)
Ομαδικό: Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη
Ντουέτο: Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη
Ιστιοπλοΐα (8)
RSX ανδρών – Βύρωνας Κοκκαλάνης
RSX γυναικών - Κατερίνα Δίβαρη
FINN – Γιάννης Μιτάκης
Laser Radial – Βασιλεία Καραχάλιου
470 γυναικών – Αιμιλία Τσουλφά, Αριάδνη Σπανάκη
470 ανδρών – Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης
Κωπηλασία (4)
Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος - μονό σκιφ
Αννέτα Κυρίδου - μονό σκιφ
Ποδηλασία (3)
Χρήστος Βολικάκης - ποδηλασία πίστας
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης - ποδηλασία δρόμου
Περικλής Ηλίας - ορεινή ποδηλασία
Τένις (2)
Στέφανος Τσιτσιπάς - απλό, μεικτό
Μαρία Σάκκαρη - απλό, μεικτό
Σκοποβολή (2)
Άννα Κορακάκη – 10μ. αεροβόλο πιστόλι και 25μ. σπορ πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ
Πάλη (2)
Μαρία Πρεβολαράκη, 53κ ελευθέρα
Γιώργος Πιλίδης, 65κ. ελευθέρα
Τζούντο (2)
Αλέξης Ντανατσίδη - 81κ.
Ελισάβετ Τελτσίδου - 70κ.
Γυμναστική (1)
Λευτέρης Πετρούνιας - κρίκοι
Τοξοβολία (1)
Ευαγγελία Ψάρρα
Πινγκ πονγκ (1)
Παναγιώτης Γκιώνης
Ξιφασκία (1)
Δώρα Γκουντούρα - σπάθη
Τάε κβον ντο (1)
Φένια Τζέλη - -57κ.
Άρση βαρών (1)
Θοδωρής Ιακωβίδης - 96κ.
Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Τόκιο
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει σήμερα στο Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο υπενθυμίζοντας την ουσία της Ολυμπιάδας, που είναι η επικράτηση της ελπίδας και της ειρήνης.
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ολοκληρώθηκε με ειδική τελετή στο Citizen’s Plaza του Τόκιο, παρουσία της κυβερνήτη της ιαπωνικής πρωτεύουσας, Γιουρίκο Κόικε, και του δημάρχου της πόλης Σινζούκου Κου, Κενίσι Γιοσιζούμι.
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ιάπωνας ηθοποιός, Κανκούρο Νακαμούρα, ο οποίος «τοποθέτησε» την Ολυμπιακή Φλόγα σε ένα δοχείο, ειδικά κατασκευασμένο για την περίσταση. Πλέον τα πάντα, είναι έτοιμα για την επίσημη έναρξη της Ολυμπιάδας.
Στο Στάδιο για την πολύ μεγάλη στιγμή, θα βρίσκονται τόσο ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο όσο και η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο.
Στο Νέο Στάδιο του Τόκιο, θα βρίσκονται μόλις 950-100 VIP καλεσμένοι.
Δύο σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης
Φέτος, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα δούμε δύο αθλητές από κάθε αποστολή να κρατούν τη σημαία της χώρας τους στην Τελετή Έναρξης, μια απόφαση που πήρε η ΔΟΕ στο πλαίσιο της Ισότητας των Φύλων.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμφωνα με το ertnews.gr επέλεξε τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια ως σημαιοφόρους που θα οδηγήσουν την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στο Στάδιο.
Φυσικά, όπως κάθε χρόνο και με βάση το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρώτη ομάδα που θα μπει στο στάδιο θα είναι η ελληνική, τιμής ένεκεν για την χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr