Η Ντίνα Νικολάου μας μαθαίνει: Να πώς μπορείτε να φάτε τα νόστιμα φραγκόσυκα χωρίς να σας τσιμπήσουν τα αγκάθια
Με ποιον τρόπο μπορείτε να φάτε τα φραγκόσυκα;
Το φραγκόσυκο, το περίεργο φρούτο είναι καρπός από την φραγκοσυκιά. Είναι ένα κακτοειδές φυτό που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το ξέρατε πως το ίδιο φρούτο στην Κύπρο ονομάζεται παπουτσόσυκο; Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε σίγουρα το φραγκόσυκο, από το πολύτιμο έλαιο φραγκοσυκιάς που είναι ιδανικό για τη φροντίδα του δέρματος και κατά της γήρανσης.
Το φρούτο αυτό όμως δεν κάνει μόνο για μάσκες ομορφιάς είναι και βρώσιμο! Η γεύση του; δεν θυμίζει τίποτα από το παραδοσιακό σύκο: το φραγκόσυκο έχει μια πιο απαλή γεύση, ιδιαίτερη θα την έλεγα! Αν λοιπόν δεν έχετε ακόμα δοκιμάσει, πάρτε μολύβι και χαρτί και ετοιμάστε το! Προσοχή όμως τα φρούτα αυτά δεν τα μαζεύουμε με γυμνά χέρια…
Υπάρχουν λεπτά αγκάθια που μπορούν να σας τρυπήσουν το δέρμα! Θα μπορέσετε να το βρείτε και στα παντοπωλεία ακόμα και σε λαϊκές. Πάντως ή κατάλληλη εποχή για να τα γευτείτε είναι από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο.
Όταν αγόρασα για πρώτη φόρα φραγκόσυκο, σκέφτηκα… ωραία τώρα πως το ξεφλουδίζουμε;; Θα πρέπει να έχετε αγοράσει ένα φραγκόσυκο απαλό και χωρίς αγκάθια. Διαφορετικά, θα πρέπει να βάλτε γάντια και να αφαιρέστε όλα τα αγκάθια από το εξωτερικό του με ένα τσιμπιδάκι και στη συνέχεια να το ξεπλύνετε πολύ καλά για να αφαιρέσετε με αυτόν τρόπο και τα πιο λεπτά αγκάθια. Τσιμπήστε το φρούτο με ένα πιρούνι και αφαιρέστε και τις δύο άκρες με ένα μαχαίρι. Κόψτε το δέρμα στα δύο κατά μήκος και ξεφλουδίστε το φρούτο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας για να αφαιρέσετε τη σάρκα «ξεκολλώντας» έτσι το δέρμα του φρούτου. Πετάξτε το δέρμα αυτό χωρίς να το αγγίξετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να το κόψετε εσείς όπως θέλετε (κομμάτια, φέτες…)
Μικρή προειδοποίηση: οι σπόροι του φραγκόσυκου μπορούν να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις εάν καταναλωθούν σε μεγάλες και υπερβολικές ποσότητες… Έτσι, πάντα με μέτρο!
Τώρα βέβαια είναι ένα φρούτο που μπορείτε πολύ εύκολα να το μαγειρέψετε. Εάν θέλετε να φτιάξετε μια διαφορετική φρουτοσαλάτα μπορείτε να επιλέξετε το φρούτο αυτό. Συνδυάζετε τέλεια με ανανά, μάνγκο, ξύσμα λάιμ και μερικούς σπόρους ροδιού, είμαι σίγουρη πως όλοι θα εντυπωσιαστούν με τη γλυκιά γεύση του, που μπορώ να πω πως μοιάζει λίγο με το πεπόνι! Αλλά εκτός από φρουτοσαλάτα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρά παρασκευάσματα… Αν σας αρέσει και μαγειρεύετε πάπια, αντί να βάλετε τα κλασικά σύκα βάλτε φραγκόσυκα. Το αποτέλεσμα; απλά μοναδικό. Και για σαλάτα; Εάν θέλετε κάτι ελαφρύ, φτιάξετε μια σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και μέλι και κάποια κομμάτια φραγκόσυκου!
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Τέλος μπορείτε να απολαύσετε αυτό το φρούτο όλο το χρόνο φτιάχνοντας μαρμελάδα ή κάποιο ρόφημα. Αν ετοιμάζετε κάποια γιορτή και θέλετε να εντυπωσιάσετε, τα φραγκόσυκα θα κλέψουν την παράσταση!
Και γιατί να μην επιλέξετε να φτιάξετε μια μαρμελάδα; Πάνω σε μια φέτα ψωμιού, θα νιώσετε στο μέγιστο την γλυκύτητα του φρούτο αυτού. Επίσης για να απολαύσετε τα πολλά οφέλη που προσφέρει το φρούτο αυτό, αναζωογωνόντας έτσι τον εαυτό σας, ο χυμός των φραγκόσυκων είναι ό, τι καλύτερο! Βάλτε τα φρούτα σας στον αποχυμωτή προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και απολαύστε το δροσερό.
Μπορείτε να φτιάξετε και ένα smoothie αν σας αρέσουν τα πιο πηχτά ροφήματα. Στο μπλέντερ ανακατέψτε καλά ένα φραγκόσυκο που θα έχετε ξεφλουδίσει και θα έχετε κόψει σε κομμάτια μαζί με 100 ml γάλα, μια ώριμη μπανάνα και κομμάτια ανανά. Μπορείτε να ρίξτε και λίγο τζίντζερ σε σκόνη από πάνω και μια ροδέλα λάιμ.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr