Μια λαχταριστή συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη: Μυλοκόπι με λαχανικά - το θυμάρι & το δεντρολίβανο δίνουν άλλο άρωμα
Ένα εύκολο και παντενόστιμο πιάτο
Συστατικά
4 κλ. σέλερι
1 κιλό πατάτες
2 καρότα
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
2 κ.σ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
100 γρ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
1 κιλό μυλοκόπι, καθαρισμένο
1 λεμόνι, σε φέτες
100 γρ. κρασί λευκό
Για το σερβίρισμα
φέτες λεμόνι
θυμάρι, ψιλοκομμένο
δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
- Κόβουμε το σέλερι, τις πατάτες, το καρότο σε κομμάτια 2 εκ., και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα ταψί 25x35 εκ.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μισό θυμάρι, το μισό δεντρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες.
- Γεμίζουμε το ψάρι με το υπόλοιπο θυμάρι και δεντρολίβανο, το σκόρδο, τις φέτες λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και το δένουμε με σπάγγο.
- Αλατοπιπερώνουμε το μυλοκόπι και από την εξωτερική του πλευρά και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε το ψάρι στο πυρίμαχο σκεύος πάνω από τα λαχανικά.
- Ραντίζουμε το ψάρι και τα λαχανικά με το κρασί.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το ψάρι μαζί με τα λαχανικά.
- Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο θυμάρι, δεντρολίβανο, και φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr