Ο Γιάννης Λουκάκος δημιουργεί έναν διαφορετικό ντολμά! Με σολομό ποσέ και σάλτσα μαυροδάφνης
Ένα gourmet και εντυπωσιακό πιάτο
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα μαυροδάφνης
• 500 γρ. μαυροδάφνη
• 400 γρ. κρασί κόκκινο
• 100 γρ. ξίδι κόκκινου κρασιού
• 5 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
• 150 γρ. καρότο, σε φέτες
• 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
• 8 γρ. κόλιανδρος
• 8 γρ. μαραθόσπορος
• 8 γρ. θυμάρι, σε κλωνάρια
• 8 γρ. πιπέρι μαύρο, ολόκληρο
• 180 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κύβους
Για τον ντολμά σολομού
• 1 κιλό σολομός, χωρίς δέρμα, σε μερίδες 200 γρ.
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 ασπράδι αβγού
• 200 γρ. σέσκουλα, σε φύλλα, μπλανσαρισμένα
• σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• αλάτι
Για το τελείωμα του πιάτου
• ντολμάς σολομού
• σάλτσα μαυροδάφνης
• κουσκούς με αμύγδαλο
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα μαυροδάφνης
Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το 1/4 του αρχικού όγκου.
Σουρώνουμε τη σάλτσα, την επαναφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βούτυρο, ένα-ένα κομμάτι διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να συμπυκνωθεί και τη διατηρούμε ζεστή για το σερβίρισμα.
Για τον ντολμά σολομού
Τοποθετούμε 200 γρ. σολομού στο πολυκοπτικό μηχάνημα, αλατίζουμε και αλέθουμε.
Ρίχνουμε το ασπράδι και αλέθουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλέθουμε μόνο μέχρι να ομογενοποιηθεί, φτιάχνοντας έτσι μια πηχτή πάστα σολομού.
Σ' ένα μπολ, αναμειγνύουμε την πάστα σολομού μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο μεμβράνης και στρώνουμε τα φύλλα του σέσκουλου, ώστε να ακουμπούν το κάθε κομμάτι το άλλο, στις άκρες.
Αλατίζουμε το φιλέτο σολομού, το αλείφουμε με τη μους και το τοποθετούμε πάνω στα φύλλα του σέσκουλου.
Σηκώνουμε την άκρη του σέσκουλου που βρίσκεται κοντά μας μαζί με το σελοφάν και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά.
Πιάνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες του σελοφάν και τυλίγουμε σφιχτά, ρολάροντας με μικρές κινήσεις προς τα εμπρός.
Όταν νιώσουμε πως το ρολό έχει γίνει αρκετά σφιχτό, τότε δένουμε τις δύο άκρες του σελοφάν κόμπο, για να διατηρήσουμε το σφιχτό τύλιγμα.
Τοποθετούμε αρκετή ποσότητα νερού σε μια κατσαρόλα, ώστε να χωράει άνετα τα ρολά του σολομού.
Ζεσταίνουμε το νερό στους 75°C και το διατηρούμε σ' αυτήν τη θερμοκρασία.
Τοποθετούμε τα ρολά στο νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Η θερμοκρασία στο κέντρο του ρολού, θα πρέπει να είναι 60 °C.
Βγάζουμε τα ρολά από το νερό και αφαιρούμε το σελοφάν.
Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και κόβουμε σε τρία ισομερή κομμάτια το κάθε ρολό.
Για το τελείωμα του πιάτου
Σερβίρουμε τον ντολμά του σολομού με τη σάλτσα μαυροδάφνης και συνοδεύουμε με το κουσκούς αμύγδαλο.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr