Aς γιορτάσουμε με μια υπέροχη συνταγή Choux Craquelin τον γάμο του Άκη Πετρετζίκη (βίντεο)
Τραγανά μπισκότα σε συνδυασμό με σου, γεμιστά με κρέμα και μαρμελάδα! Ένας γευστικός συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
Για το μπισκότο
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τα σου
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 γρ. αλάτι
4-5 αβγά, μεσαία
Για τη γέμιση
300 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μπισκότο
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το αλεύρι, αλάτι, τα φιστίκια τριμμένα, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να γίνει μαλακή ζύμη.
Αφαιρούμε από το μίξερ και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος 0,5 εκ. Κόβουμε με ένα κουπ πατ 6 εκ. 12 κομμάτια.
Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
Για τα σου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και αφήνουμε να λιώσουν.
Μόλις πάρει το μείγμα μια βράση βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλη η υγρασία.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία.
Βάζουμε ένα αβγό και μόλις απορροφηθεί προσθέτουμε το επόμενο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Όσο περισσότερα αβγά βάλουμε τόσο καλύτερα θα βγουν τα σου μας. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε λίγη από τη ζύμη σε ένα ταψί και κολλάμε πάνω μια λαδόκολλα. Σχηματίζουμε τα σου και φροντίζουμε να έχουν την ίδια διάμετρο με τα μπισκότα.
Τοποθετούμε πάνω από κάθε σου ένα μπισκότο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, την άχνη, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλη σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε τη μαρμελάδα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Με ένα μαχαίρι κάνουμε στην κάτω πλευρά μια τρύπα.
Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλα τα σου, στη συνέχεια μοιράζουμε τη μαρμελάδα και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr