Γιάννης Λουκάκος: Μας φτιάχνει λαχταριστή τάρτα με πράσο, ντομάτα & πράσινες ελιές - Ότι καλύτερο

Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 1 μήνα και να την ξαναφτιάξουμε όποτε θέλουμε...

ΥΛΙΚΑ

Για την τάρτα

  • 400 γρ. ζύμη brisée
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά 
  • 570 γρ. ντομάτα φρέσκια, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 4 κρόκους αυγού
  • 200 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 30 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι

Για τη ζύμη brisée

  • 220 γρ. αλεύρι
  • 115 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 80 γρ. αυγό
  • 20 γρ. νερό
  • 2 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. ζάχαρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ
  • ΠΡΑΣΟ
  • ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την τάρτα

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά.

Σε μια μπασίνα ομογενοποιούμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, λίγο αλάτι και τον βασιλικό. Στρώνουμε το μείγμα του πράσου στη βάση κάθε τάρτας, καλύπτουμε με το τυρί και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 14 με 16 λεπτά (αναλόγως τη δυναμική του κάθε φούρνου), μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της τάρτας.

Για τη ζύμη brisée

Με τη βοήθεια ενός πολυκοπτικού ενσωματώνουμε  το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στον πάγκο και το ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί  ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. 

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Για τα ταρτάκια των 10 εκ. φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης βάρους 60 γρ. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τις ταρτιέρες και ανοίγουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας. Σιγουρευόμαστε ότι το ζυμάρι έχει ανοιχτεί ομοιόμορφα και έχει παντού το ίδιο πάχος. 

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις τάρτες χωρίς να δημιουργήσουμε μεγάλες τρύπες στη ζύμη έτσι ώστε να αποφύγουμε τη διαρροή των υγρών κατά το ψήσιμο.

Για να προψήσουμε τη ζύμη για την τάρτα

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Την ψήνουμε στους 170°C για 8 με 10 λεπτά  περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 8 με 10 λεπτά (ο χρόνος αλλάζει ανάλογα με τη δυναμική του κάθε φούρνου), μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Tip 1: Η ζύμη μπορεί να πλαστεί και σε μίξερ χρησιμοποιώντας το φτερό, με το βούτυρο μαλακωμένο προσθέτοντάς το στο τέλος και σε χαμηλή ταχύτητα.

Tip 2: (Ενδείκνυται για την ταρτιέρα των 27εκ.) Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).

Tip 3: Καλό είναι η ποσότητα του αυγού στα υλικά να υπολογίζεται σε γραμμάρια και όχι με το τεμάχιο γιατί το μέγεθός τους μπορεί να έχει μεγάλες αποκλίσεις.

Tip 4: Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr