Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ: Το τετ -α-τετ δείπνο με τον Πρωθυπουργό & το αυριανό πολιτικό μενού (φώτο)

Σημαντική η επίσκεψη στην Ελλάδα -  Ο επίλογος μιας πολυτάραχης σχέσης 

Στην Αθήνα προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το αεροπλάνο που μετέφερε στη χώρα μας από το Βερολίνο την καγεκλάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Αμέσως μετά την άφιξή της, η καγκελάριος μετέβη στην οικία του πρωθυπουργού, ο οποίος παραθέτει προς τιμήν της ιδιωτικό δείπνο.

Η Άγγελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

To αυριανό "πολιτικό μενού" - Η αντζέντα της ημέρας & οι συναντήσεις 

Το αυριανό πρόγραμμα της καγελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής.

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η Άγγελα Μέρκελ στην Ελλάδα - Επίλογος μιας έντονης σχέσης

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει εν μέρει χάρη στην Άγγελα Μέρκελ»: αυτό θεωρεί ο Γιοχάνες Φάρβικ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ.

Ο κ. Φάρβικ βέβαια είναι Γερμανός. Ένας Έλληνας ίσως να είχε διαφορετική άποψη, ή να μην ήταν τόσο απόλυτος. Η σχέση της καγκελαρίου με την Ευρώπη περνάει, αναπόφευκτα, μέσα από την πολιτική της για την Ελλάδα.

Και αυτή, μέχρις ότου εξομαλυνθεί, υπήρξε επώδυνη, άνιση, γεμάτη αγκάθια, αμηχανία, κυνισμό.

Τη 19η Μαΐου 2010 η Άγγελα Μέρκελ δήλωνε, για πρώτη φορά, «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», σηματοδοτώντας έτσι την απόφασή της να δώσει πράσινο φως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια φράση έχει επαναλάβει έκτοτε δεκάδες φορές - ίσως για να την πιστέψει και η ίδια. Τη 18η Μαΐου 2010, μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση, έλεγε ότι «δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές ενώ ο άλλος πολύ λίγες».

Η βοήθεια συνδέεται με όρους, επέμενε. «Δεν μπορούμε απλώς να δείξουμε αλληλεγγύη και να πούμε ότι αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν όπως πριν. Ναι, η Γερμανία βοηθάει, αλλά μόνο όταν και οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθεια.

Και η προσπάθεια πρέπει να αποδειχθεί».

Αυτό ήταν. Ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα, Πορτογάλου, Ισπανού, είχε γεννηθεί και θα σκίαζε όλη την μετέπειτα περίοδο. Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πρόσφατα ότι η κυρία Μέρκελ είναι εφοδιασμένη με «μεγάλη οξυδέρκεια, αλλά καθόλου ταπεραμέντο». Και η κρίση του ευρώ ίσως χρειαζόταν λιγότερο από το πρώτο και περισσότερο από το δεύτερο.

Η άποψη όμως της Άγγελας Μέρκελ για την Ευρώπη ήταν κάπως διαφορετική από αυτή που θα ήλπιζε ο ευρωπαϊκός Νότος. Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, έμαθε να βλέπει την Ευρώπη απ’ έξω. Δεν ήταν «πεπεισμένη Ευρωπαία», δεν αντιλαμβανόταν - τουλάχιστον στην αρχή - το εύρος και το βάθος της Ένωσης, ούτε τη σημασία της συνοχής της. Ευτυχώς, την αντιλήφθηκε, έστω στο παρά πέντε. Αλλά, όπως λένε επικριτές της, το «ευρωπαϊκό πάθος» του Χέλμουτ Κολ μάλλον δεν το απέκτησε ποτέ, ή έστω δεν βρήκε ανάλογο όραμα να την εμπνεύσει. Ίσως για αυτό, όπως ομολόγησε πριν από λίγες ημέρες η ίδια, το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους της το ένιωσε όταν «έπρεπε» να ζητήσει τόσα πολλά από τους Έλληνες. Και από αυτό το βάρος κοίταξε μεν πώς θα απαλλαγεί, αλλά έδειξε σα να μη νοιάζεται για το τι θα άφηνε πίσω της.

Κάνοντας τον απολογισμό της, παραδέχθηκε ότι απαίτησε υπερβολικά πολλά από την ελληνική κοινωνία. Το έκανε χωρίς να προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Άλλωστε η διαχείριση της κρίσης κάθε άλλο παρά την ωφέλησε στο εσωτερικό. Για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο Νότο, ήταν πολύ λίγη, πολύ άτολμη, πολύ αυστηρή. Για πολλούς Γερμανούς, παραμέλησε τα συμφέροντα της χώρας της. «Έστριψε τις βίδες από δω κι από κει, κράτησε τη μηχανή κατά κάποιο τρόπο σε λειτουργία, αλλά έλειπε μια ‘μεγάλη στρατηγική’ για μια ισχυρή Ευρώπη», της καταλόγισε (πάλι) το Spiegel. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας μίλαγε τότε για την «γαλήνια ακαταστασία γύρω της».

Το ευρώ τελικά δεν διασώθηκε (μόνο) από την ίδια, όπως πιστεύει ο κ. Φάρβικ. Εκείνη ωστόσο, έστω αργά, πιστώνεται σίγουρα την αποφασιστικότητα με την οποία απέρριψε τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή (;) αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015. Είχε στο μεταξύ συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική ευρωστία της και ότι η αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Σημαντική η επίσκεψη στην Ελλάδα

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Η επίσκεψη στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ

Μέρκελ και Ελλάδα: Ο ρόλος της στα μνημόνια – Αφόρητη πίεση για λιτότητα – μεταρρυθμίσεις

Η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα έγινε το 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Οι σχέσεις τους ξεκίνησαν ομαλά, αλλά η ματαίωση της αγοράς των Eurofighter από την ελληνική κυβέρνηση άνοιξε ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όταν στις αρχές του 2010 η Ελλάδα πλησίαζε τη χρεοκοπία, η Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να λάβει μέτρα, ώστε ν’ αποσυμπιεστούν οι αγορές. Οι «κρουνοί του δανεισμού» όμως ήταν ήδη κλειστοί για την Αθήνα- κι έτσι φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο, την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Λουκάς Παπαδήμος και Άγκελα Μέρκελ είχαν μια εποικοδομητική σχέση. Το χρέος αναδιαρθρώθηκε, αλλά το PSI και τα επιπλέον μέτρα λιτότητας του δεύτερου μνημονίου αύξησαν στο μέγιστο την κοινωνική ένταση. Η υποβάθμιση εισοδημάτων και ποιότητας ζωής συνδέθηκε με το πρόσωπο της Μέρκελ.

Οκτώ Έλληνες πρωθυπουργοί, τρία μνημόνια. Μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Δεκάδες συναντήσεις και Σύνοδοι Κορυφής με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Όπως και στο παρελθόν το αποτύπωμα της γερμανικής πολιτικής στη χώρα μας θα είναι διακριτό για πολλά χρόνια ακόμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Γερμανία και Ευρώπη ετοιμάζονται για την «μετά – Μέρκελ» εποχή

Όσο ήταν καγκελάριος η Άγκελα Μέρκελ είχε συνδεθεί με τη διαχείριση κρίσεων, έχοντας τον τρόπο να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την ψυχραιμία, τη μεθοδικότητα και τον πραγματισμό της στην αναζήτηση λύσεων ή έστω συμβιβασμών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Πρόκειται για την πολιτικό η οποία κατάφερε να περάσει με επιτυχία τη Γερμανία μέσα από τις συμπληγάδες της ευρωπαϊκής προσφυγικής και οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η συνθήκη της Λισαβώνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, υπήρξε κατά κάποιο τρόπο επίτευγμά της.

Η ίδια πάντως σχολίαζε ότι με τη διακυβέρνησή της ο μέσος Γερμανός μπορεί να αισθανεται ακόμα πιο υπερήφανος για την πατρίδα του.

Η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές στη Γερμανία, καθώς και αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στο τέλος της θητείας της.

Όσο για τα μετά την καγκελαρία σχέδιά της, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της.

Οι επιτυχίες της και ο σταθερός χαρακτήρας της εξασφαλίζουν ακόμα και σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ ευρύτατη αποδοχή ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr