Ηλίας Μόσιαλος: Τιμήθηκε με το Μακεδονικό Βραβείο 2021 ως προσωπικότητα της χρονιάς - Το εμβόλιο το μόνο όπλο κατά της πανδημίας
Αν δεν είχε επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 8 με 10 φορές πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη, σήμερα θα βλέπαμε την έξοδο.
Την ανάγκη καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας διαδικτυακά στην εκδήλωση του δήμου Δράμας και του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου για τη βράβευσή του ως προσωπικότητα της χρονιάς.
Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι απαιτείται κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα, επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος να είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο.
Το χρηματικό ποσό των 5000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος, θα δοθεί σε έναν φιλανθρωπικό σύλλογο της πόλης, ύστερα από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος έκανε μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του κορονοϊού στην Ευρώπη και στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις πολλών -ακόμα και γιατρών- πως πρόκειται για μια απλή γρίπη, από την οποία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως 300.000 άνθρωποι, δεν αποδείχθηκε.
Μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 5.000.000 ζωές, είπε, για να συμπληρώσει ότι το νούμερο αυτό είναι κατά προσέγγιση καθώς πολλές χώρες δεν κάνουν ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων.
Τόνισε δε, ότι μόνο στην η Ινδία οι νεκροί ξεπερνούν τα δυόμισι με τρία εκατομμύρια.
«Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν θα χάσουν τη ζωή τους ή όχι, ενώ απ' αυτούς, ένα 10 με 20% θα αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία τους.
Για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να επιδιώκουμε τη μείωση των κρουσμάτων».
Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε έγκαιρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση.
Σημείωσε, παράλληλα, πως έχει θεσπιστεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα εμβολιασμών και ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, στοιχείο πολύ σημαντικό, όπως είπε, «αν σκεφτεί κανείς πως σε πολλές χώρες, όπως της υποσαχάριας Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και της Ρωσίας, δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων».
Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Έλληνας καθηγητής στο πώς φτάσαμε στην παραγωγή των εμβολίων μέσα σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας πως «την τεχνολογία των mRNA εμβολίων τη γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες αλλά δεν τη χρησιμοποιούσαμε καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έπαιρναν το οικονομικό ρίσκο.
Διότι στην παρασκευή ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου αυτές επιβαρύνονται με το οικονομικό ρίσκο. Στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορονοϊό, επιβαρύνθηκαν οι χώρες.
Χάρη στις δημόσιες χρηματοδοτήσεις υπήρχαν επαρκή κίνητρα για τις εταιρείες να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή του. Η παραγωγή ενός νέου φαρμάκου στοιχίζει δισεκατομμύρια.
Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η χρηματοδότηση αλλά και η εύρεση εθελοντών για να δοκιμάσουν το νέο φάρμακο. Στην περίπτωση του κορονοϊού δεν υπήρχαν μόνο οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, είχαμε και υπερπροσφορά εθελοντών για να το δοκιμάσουν. Άρα, όλα κινήθηκαν ταχύτερα».
Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ακόμα ότι το εμβόλιο στα στάδια της παραγωγής του δοκιμάστηκε σε 500.000 εθελοντές χωρίς να σημειωθεί κανένας θάνατος.
Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα το 49% των ανθρώπων του πλανήτη έλαβε 7 δισ. δόσεις.
Διευκρίνισε πως το mRNA δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ανθρώπινο DNA και ότι το mRNA παραμένει στον οργανισμό μέχρι να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα και στη συνέχεια αποβάλλεται από αυτόν.
«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και πεθαίνουν σήμερα είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Υπάρχει ακόμα ένας πυρήνας ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των εξήντα ετών.
Το 7,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι άνω των 80 ετών και είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοήσουν», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «χρόνο με τον χρόνο, ο ιός θα χάνει σε ισχύ και σε συνδυασμό με τα εμβόλια που θα βελτιώνονται όλο και περισσότερα θα υπάρχει μεγάλη βελτίωση.
Αν δεν είχε επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 8 με 10 φορές πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη, σήμερα θα βλέπαμε την έξοδο.
Σε περιοχές και περιφέρειες όπου υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών, το σύστημα υγεία δεν δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις και οι θάνατοι πολιτών που έχουν νοήσει είναι πολύ λιγότεροι».
Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου
Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, συστάθηκε το 2002 και υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας, και Πολιτισμού.
Εδρεύει στην πόλη της Δράμας και λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα, με σκοπό την επιλογή και βράβευση ενός Έλληνα πολίτη, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες. Η ιδέα για το ίδρυμα, αλλά και τα χρήματα για τη λειτουργία του ιδρύματος καταβλήθηκαν από κάτοικο της Δράμας, ο οποίος έχει επιλέξει να μείνει ανώνυμος.
Το ίδρυμα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχος Δράμας. Το Μακεδονικό Βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό βραβείο ύψους 5000 ευρώ για τη στήριξη του έργου του τιμώμενου προσώπου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr