Δημήτρης Σκαρμούτσος: Κέικ λεμόνι - λεβάντα με γλάσο - το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σας

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. ζάχαρη

3/4 κ.σ. ξηρή λεβάντα

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα

250 γρ. γιαούρτι

125 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

2 Βάζουμε τη ζάχαρη και τη λεβάντα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σπάσει η λεβάντα.

3 Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μπέικιν σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με τη λεβάντα.

4 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και το λάδι.

5 Φτιάχνουμε μια τρύπα στα στεγνά υλικά και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό. Προσέχουμε μην ανακατέψουμε πάρα πολύ.

6 Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20 εκ διάμετρο και 6 εκ βάθους, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο.

7 Ψήνουμε για 55 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι το κέικ ξεκολλάει από τις γωνίες και μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

8 Βγάζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.

Για το γλάσο: Χτυπάμε το ασπράδι με ένα πιρούνι και βάζουμε το 1/2 σε ένα άλλο μπολ.

Aνακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το υπόλοιπο 1/2 ασπράδι αβγού και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, αφήνοντας να κυλίσει.

Παίρνουμε τα κλαράκια λεβάντας και τα βουτάμε στο 1/2 ασπράδι αβγού, που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσει το γλάσο, γαρνίρουμε με τα κλαράκια λεβάντας ή εναλλακτικά με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας. To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr