Ποια είναι η πιο εμβληματική βασιλική τουαλέτα του 20ου αιώνα - δημιουργός της ο Sir Norman Hartnell (φωτό)

Έχει τη δική της θέση στην ιστορία

Έχει περιγραφεί ως το πιο σημαντικό σχέδιο βρετανικών φορεμάτων του 20ου αιώνα και η τουαλέτα που φόρεσε η βασίλισσα Ελίσάβετ στη στέψη της, στις 2 Ιουνίου 1953, έχει τη δική της θέση στην ιστορία.

Το φόρεμα του Sir Norman Hartnell, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την μονάρχη έχει γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά ρούχα του Οίκου του Windsor.

Ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική παραγγελία σε όλη την καριέρας του Sir Norman Hartnell και ήθελε να είναι απόδειξη των σχεδιαστικών του δεξιοτήτων. Μόλις τον πλησίασαν για να φτιάξει το φόρεμα της στέψης λοιπόν, άρχισε μια επίπονη διαδικασία έρευνας, μελετώντας πληροφορίες σχετικά με παλαιότερα ρούχα.

© Royal Collection Trust

Η βασίλισσα είχε πει στον έμπιστο σχεδιαστή της ότι ήθελε ένα φόρεμα σε λευκό, όπως το νυφικό της, αλλά χωρίς «φασαρία», αφού θα αποτελούσε παράλληλα ένα «όργανο» της ιστορίας και μια δήλωση της μοναρχίας, όπως μια στολή.

Ο Hartnell δημιούργησε πολλά διαφορετικά σχέδια για τη βασίλισσα, συμπεριλαμβανομένου ενός που βασίστηκε στο απλό φόρεμα που είχε φορέσει στην στέψη η βασίλισσα Βικτώρια. Ο σχεδιαστής και η μανάρχης είχαν κάνει αρκετές συναντήσεις μέχρι η Ελισάβετ να καταλήξει στην όγδοη από τις ιδέες του, μια τουαλέτα με κοντό μανίκι, μια μικρή ουρά και στενή μέση.

© Royal Collection Trust

Ωστόσο, η βασίλισσα έκανε αρκετές αλλαγές, αλλάζοντας μεταξύ άλλων το χρώμα και τα διακοσμητικά στοιχεία. Ο Hartnell έλαβε την άδεια να φτιάξει το φόρεμα τον Οκτώβριο του 1952 και ξεκίνησε την διαδικασία που κράτησε οχτώ μήνες.

Ήταν φτιαγμένο από σατέν και μετάξι που παρήχθη στο Κάστρο Lullingstone στο Κεντ, εκεί όπου είχε φτιάχτει το ύφασμα για το φόρεμα στέψης της Βασίλισσας Μητέρας το 1937 καθώς και το υλικό που χρησιμοποίησε ο σχεδιαστής για το νυφικό της ίδιας της βασίλισσας το 1947. 

Όπως αναφέρει το roaylcentral.co.uk η όγδοη ιδέα του Hartnell για το φόρεμα ενσωμάτωνε τα σύμβολα των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου – ένα τριαντάφυλλο για την Αγγλία, το σκωτσέζικο γαϊδουράγκαθο, ένα πράσο για την Ουαλία και ένα τριφύλλι για τη Βόρεια Ιρλανδία.

© Royal Collection Trust

Η βασίλισσα του ζήτησε ωστόσο να ενσωματώσει εμβλήματα για όλες τις χώρες που κυριαρχούσε. Έτσι στην φούστα υπήρχε ένα φύλλο σφενδάμου για τον Καναδά και η ασημένια φτέρη για τη Νέα Ζηλανδία. Η Κεϋλάνη (τώρα Σρικ Λάνκα), αντιπροσωπευόταν από ένα λουλούδι λωτού. Το Πακιστάν είχε τρία εμβλήματα - σιτάρι, βαμβάκι και γιούτα. Και η ενσωμάτωση όλων αυτών των ιδεών οδήγησε σε μια ακόμα αλλαγή στο φόρεμα.

Καθώς το φόρεμα έγινε πολύ βαρύ πρόσθεσαν ταφτά από κάτω και έξι έμπειροι τεχνίτες δημιούργησαν ένα κέντημα με νήματα όπως χρυσό, ασημί και απαλό πράσινο και ροζ.Το τελικό αποτέλεσμα συνοψίζεται σε μια λέξη, ένδοξο!

 

 

 Οι πρώτοι άνθρωποι που είδαν τη βασίλισσα με το φόρεμά της την Ημέρα της Στέψης ήταν το προσωπικό στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ που συγκεντρώθηκε για να την παρακολουθήσει να φεύγει για το Αβαείο του Γουέστμινστερ συνοδευόμενη από τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Η τουαλέτα έχει φορεθεί μόλις άλλες έξι φορές με τρεις εμφανίσεις να έρχονται το 1954 όταν η βασίλισσα το φόρεσε για να ανοίξει τα κοινοβούλια στη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Φορέθηκε επίσης για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου του Καναδά το 1957. Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε σε μια έκθεση για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας.

© Royal Collection Trust

Τώρα, το φόρεμα και η Robe of Estate θα πάρουν τις θέσεις τους στην έκθεση, στο κάστρο του Windsor για το Platinum Jubilee της βασίλισσας. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 7 Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να νικήσει το χρόνο»

Ένα συγκινητικό μήνυμα έστειλε η Βρετανίδα μονάρχης στην Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας, μέσω του νεότερου γιου της, του Πρίγκιπα Έντουαρντ, Κόμη του Ουέσσεξ. Σύμφωνα με την Sun το μήνυμα της ήταν ότι «κανείς από εμάς δεν μπορεί να νικήσει το χρόνο» και το μετέφερε ο γιος της εξαιτίας της απουσίας της για λόγους υγείας.

 

 

Ο Έντουραντ διάβε την ομιλία της μονάρχη ενώ πριν είπε ότι η Ελισάβετ στέλνει «την ειλικρινή και βαθιά απολογία της επειδή δεν μπορεί να είναι εδώ σήμερα».

Ακόμα πρόσθεσε: «Πιστεύω καταλαβαίνεται γιατί και η ίδια λυπάται πολύ». Όλα αυτά έρχονται αφότου έγινε γνωστό πως επτά ανώτατα μέλη των Βρετανικών Ανακτόρων «μπαίνουν στο παιχνίδι» για να βοηθήσουν την Βασίλισσα Ελισάβετ «για όσο χρειαστεί».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr