Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Gingerbread χριστουγεννιάτικο κέικ - Θα σας πάρει το μυαλό!

 Τί σας θυμίζει αυτή η απίστευτη γεύση και με ποια αγαπημένη μας ελληνική συνταγή μοιάζει; 

Υλικά Συνταγής

  • 200 γραµ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
  • 50 γραμ. χυμό πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
  • 300 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ μπέικιν
  • 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γλ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 50 γραμ. ψιλοκομμένο φρουί γκλασέ
  • Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread

  • 1 3/4 κ.γλ. κανέλα

  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
  •  

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Για το χριστουγεννιάτικο κέικ Gingerbread της Αργυρώς, πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το gingerbread ή όπως το λέμε στα ελληνικά χριστουγεννιάτικο κέικ, είναι πεντανόστιμο και θα θες να το φας ξανά και ξανά.

Στη συνέχεια για τη συνταγή μας,

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 23 εκατοστά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από πορτοκάλι.
  • Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
  • Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά.
  • Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Το μυστικό για τα κέικ χριστουγεννιάτικα από την Αργυρώ

Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα από κάρδαμο και τζίντζερ πίτα του Αγίου Φανουρίου, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελωμένο μπισκότο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα.

  • Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ της Αργυρώς, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
  • Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με το μείγμα για κέικ.
  • Τα κ. γλ. όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160ºC βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
  • Δε το βγάζουμε από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
  • Αφήστε το μείγμα για κέικ να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα του κέικ και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
  • Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρί και όσο είναι ρευστή το περιχύνετε.
  • Καλύψτε το γλυκό με γλάσο, αφού κρυώσει τελείως.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο και είναι πεντανόστιμο!!! Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή της Αργυρώς για ένα γλυκό που θα αρέσει σε όλους!

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr