Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς: Αρνίσιο γεμιστό μπούτι με αγκινάρα και πεκορίνο
Το τέλειο πιάτο...
Συστατικά
1 αρνί, μπούτι
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
60 γρ. πεκορίνο, σε κομμάτια
4 αγκινάρες, καρδιές ψημένες ή από κονσέρβα
1 κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
ρόκα, φρέσκα φύλλα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Τοποθετούμε το αρνί με τη μεριά του δέρματος από κάτω και την πλατιά επιφάνεια προς το μέρος μας.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο και το πεκορίνο σε κομμάτια.
- Με την παλάμη μας πιέζουμε τις αγκινάρες, τις χοντροκόβουμε και στη συνέχεια τις προσθέτουμε και αυτές.
- Συνεχίζουμε με την κάππαρη, τον μαϊντανό, το ψωμί και τέλος πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό το κρέας και το δένουμε με σπάγκο.
- Τυλίγουμε αρχικά το ρολό με λαδόκολλα και στη συνέχεια όλο μαζί με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Μετά τις 2 ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
- Ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για 30 λεπτά για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr