Άκης Πετρετζίκης: Πανακότα με κάρδαμο και πορτοκάλι - ελαφριά και πεντανόστιμη

Τη σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, γαρνίροντάς τη με φύλλα δυόσμου. 

Συστατικά

 

Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

2 πορτοκάλια
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. νερό

Για την πανακότα

6 γρ. φύλλα ζελατίνης
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. γάλα, 3,5%
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

φύλλα δυόσμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε τα καπάκια από τα πορτοκάλια και χαράσσουμε περιμετρικά τη φλούδα τους. 
  • Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Ρίχνουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τις βράζουμε για 5 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  • Σουρώνουμε το νερό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με καθαρό νερό για άλλες 1-2 φορές ανάλογα με το πόσο πικρή είναι η φλούδα. Αν βγάζει πολύ χρώμα στο νερό, σημαίνει ότι είναι αρκετά πικρή.
  • Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. 
  • Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 
  • Προσθέτουμε μέσα τις φλούδες και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να κρυώσει. 

Για την πανακότα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο και τη ζάχαρη.
  • Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει, το αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Αφαιρούμε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό και τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο, γεμίζουμε 4 ειδικά μεταλλικά ατομικά φορμάκια, και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Ξεφορμάρουμε την πανακότα από τα φορμάκια και τη σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, γαρνίροντάς τη με φύλλα δυόσμου. 

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr