Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει ένα μοναδικό πιάτο - Πικάντικο κοτόπουλο με σαλάτα παντζάρι, Harissa (βίντεο)

Θα το λατρέψετε....

Συστατικά

Για το κοτόπουλο

6 πιπεριές τσίλι

1 κ.σ. κύμινο

1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

50 γρ. ελαιόλαδο

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά

1 κύβο κότας

1.000 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου

Για τη σαλάτα

600 γρ. παντζάρια, κατεψυγμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πιπέρι , ροζ

1 κ.σ. κόλιανδρο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. θυμάρι

50 γρ. καρύδια

100 γρ. γκοργκοντζόλα

1 κ.σ. μαϊντανό

100 γρ. ρόκα

Για το σερβίρισμα

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

ρόκα, τα φύλλα

1 κ.σ. θυμάρι

φέτες λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Σε ένα μικρό μπλέντερ προσθέτουμε τις πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα και την πάπρικα. Τα χτυπάμε μαζί πολύ καλά.

Προσθέτουμε τον κύβο κότας και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει η σάλτσα.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ. Μέσα στο μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλο και τα μαρινάρουμε.

Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο έως 12 ώρες.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Για τη σαλάτα

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα παντζάρια.

Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ροζ πιπέρι και τον κόλιανδρο.

Μεταφέρουμε τα παντζάρια από την κατσαρόλα στο τηγάνι και σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί. 

Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και το θυμάρι.

Αφαιρούμε τα παντζάρια από τη φωτιά, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε βάζοντας τα καρύδια,τη γκοργκοντζόλα σε κομμάτια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα φύλλα ρόκας και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με το γιαούρτι, τα φύλλα ρόκας, θυμάρι και φέτες λεμονιού.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr