Γιάννης Λουκάκος: Μαριναρισμένες φράουλες με κρέμα βανίλιας και καραμελωμένο φύλλο κρούστας - Απλά top!

Θα το λατρέψουν μικροί, μεγάλοι... 

ΥΛΙΚΑ

Για τις μαριναρισμένες φράουλες

  • 600 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. χυμός λεμόνι
  • φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 40 γρ. σιρόπι από ξίδι μπαλσάμικο

Για την κρέμα βανίλιας

  • 480 γρ. γάλα
  • 2 βανίλιες φυσικές
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 5 κρόκοι αβγών
  • 55 γρ. βούτυρο
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας

  • 100 γρ. φύλλο κρούστας
  • 40 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΦΡΑΟΥΛΑ
  • ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
  • ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις μαριναρισμένες φράουλες

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σιρόπι μπαλσάμικο, και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 2-3 ώρες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σουρώνουμε τις φράουλες και τοποθετούμε το χυμό τους σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε το χυμό της φράουλας μέχρι να συμπυκνωθεί και να έχει τη πυκνότητα ενός σιροπιού. Κρυώνουμε το σιρόπι, προσθέτουμε το σιρόπι του ξιδιού και τις φράουλες και ανακατεύουμε.

Για την κρέμα βανίλιας

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την άλλη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και φέρνουμε σε βρασμό. Με προσοχή ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς και να κοχλάσει 2 – 3 φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Περνάμε την κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σ’ ένα σκεύος για να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη για να αποφύγουμε τη δημιουργία πέτσας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και παγώνουμε στο ψυγείο. Βγάζουμε και αναμειγνύουμε μαζί με τη σαντιγί.

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας

Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Σκεπάζουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και με ένα ταψί των ίδιων διαστάσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να ψηθεί και να καραμελώσουν τα φύλλα, για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν, τα σπάμε σε ανομοιόμορφα κομμάτια και σερβίρουμε μαζί με τις φράουλες και τη κρέμα.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr