Άκης Πετρετζίκης: Wrap με σπιτική γαλοπούλα - ένα εύκολο, γρήγορο και υγιεινό σνακ (βίντεο)
Σπιτικές φέτες γαλοπούλας, με μια πεντανόστιμη σάλτσα γιαουρτιού και ρόκα, τυλιγμένα σε αφράτες αραβικές πίτες! Απλά τα σπάει!
Συστατικά
Για τη γαλοπούλα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 2 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κύβο κότας
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό φιλέτο στήθος γαλοπούλας
- 3 κλ. δεντρολίβανο
- 3 κλ. θυμάρι
Για το wrap
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 4 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. αραβικές πίτες
- 150 γρ. ρόκα
- 100 γρ. ντοματίνια
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γαλοπούλα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Στον πολυκόφτη βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κύβο κότας, τη ρίγανη, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά για να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στην επιφάνεια κοπής μας και απλώνουμε τη μισή μαρινάδα. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα. Τοποθετούμε στη λαδόκολλα το δεντρολίβανο, το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω από τα μυρωδικά, στη λαδόκολλα, απλώνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα και τυλίγουμε πολύ καλά σαν καραμέλα.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.
- Συντηρείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τυλιγμένη με μεμβράνη.
Για τα wrap
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, 1 κ.σ. μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Απλώνουμε τις αραβικές πίτες στην επιφάνεια εργασίας μας και μοιράζουμε το dressing γιαουρτιού.
- Βάζουμε περίπου 3-4 φέτες γαλοπούλας (60 γρ.) σε κάθε αραβική, τη ρόκα, τα ντοματίνια σε φέτες, από 1 κ.γ. μουστάρδα, πιπέρι και τυλίγουμε σε ρολάκια.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr